Saken mot Antonsen henlegges

Sumaya Jirde Ali beskriver at komiker Atle Antonsen skal ha grepet tak i henne og fremmet nedsettende rasistiske ytringer mot henne.
Foto: Line Ørnes Søndergaard / Morten Brun
Sumaya Jirde Ali (24) anmeldte komiker Atle Antonsen for hatytringer. Nå er saken henlagt.
1Shares

Rasismeanklagene mot Antonsen er kanskje ukas mest omtalte sak i norske medier.

I et Facebook-innlegg, sitert av flesteparten av landets medier, beskriver Ali bakgrunnen for at hun anmeldte Antonsen for hatefulle ytringer og hensynsløs atferd.

Ifølge henne og venninnen hennes, Cathrine Kristiansen, skal Antonsen ha gått bort til bordet de satt ved på Bar Boca i Oslo.  Ut av det blå skal han, etter å ha forsøkt å snakke engelsk til henne, bedt henne om å holde kjeft gjentatte ganger, sagt ”Du er for mørk til å være her”, og grepet tak i armen hennes.

Flere, blant annet Antonsens venn Magnus Devold, bekreftet at Antonsen sa til Ali ”Du er for mørk til å være her”.

Antonsen har beklaget hendelsen i et Facebook-innlegg, uten å nekte for noen av anklagene.

Konkluderer med at ytringen ikke er «kvalifisert krenkende»

Oslo-politiet har etterforsket saken som hatefulle ytringer og hensynsløs atferd, og sendte over saken til statsadvokaten for påtaleavgjørelse, melder VG, som har fått tilgang til Oslo statsadvokatembeters henleggelse.

Her fremgår det at politiet ønsket å tiltale Antonsen for ytringen «er ikke du for mørkhudet til å være her», etter straffelovens paragraf 185 om hatefulle ytringer..

I henleggelsen går det frem at det bare er «kvalifisert krenkende» utsagn som straffes etter denne bestemmelsen, skriver VG.

Statsadvokat Ingelin Hauge viser så til rettspraksis fra Høyesterett og går gjennom bevisene i saken, før hun konkluderer med at ytringen ikke er «kvalifisert krenkende i den sammenhengen den er fremsatt».

Dermed henlegger hun saken på bevisets stilling.

VG har vært i kontakt med Sumaya Jirde Alis venninne Hasti Hamidi som har vært tett på Sumaya den siste tiden. De ønsker ikke å kommentere saken.