En åpen debatt om Atle Antonsens angrep på Sumera Jirde Ali kan bidra til færre fordommer, skriver artikkelforfatteren.
Foto: Commons Wikimedia
Vi må ta denne type debatter, uten å ty til kansellering eller «no-plattforming», skriver Almir Martin i dette innlegget.
128Shares
Almir Martin

Sumaya Jirde Ali, en kjent norsk-somalisk samfunnsdebattant, ble utsatt for grov rasisme. Det valgte hun å dele på FB i et langt innlegg den 15.11. 

Naturlig med anmeldelse

Atle Antonsen, en av Norges mest kjente komikere, var avsenderen for de rasistiske hatytringene på Bar Bocca natt til 23. oktober i Oslo. Atle Antonsen utviste, ifølge Jirde Ali, en aggressiv fremferd. Han ba henne holde kjeft opptil flere ganger, brukte engelske gloser av verste sort, men det verste var at han sa «Du er for mørkhudet til å være her». 

Jirde Ali har anmeldt en av Norges mest kjente komikere for hatytringer. Det er mangt og mange som har valgt å uttale seg om saken allerede. Enkelte, som jeg forøvrig er helt uenige med, mener at vi kaster bort politiressurser på å anmelde denne type saker. «Det må da være lov å si neger, er det ikke?», «Slutt å være så hårsår, alle dere muslimer er så hårsåre og tåler ikke en spøk» osv.

I det polariserte klimaet i dagens rasismedebatt er det naturlig at Antonsen anmeldes for de rasistiske og hatefulle ytringene han utsatte Jirde Ali for. 

Vi trenger denne debatten

Atle Antonsens første forsøk på unnskylding uken etter, var i min bok en «ikke-unnskylding». Jeg stusset veldig over meldingen Antonsen sendte Jirde Ali, der han indirekte la skylden på sin komikerkollega og venn Johan Golden. «Jeg har antagelig blitt helt blind etter for mange år med fjasing rundt dette med Golden», skrev han. «Jeg unnskylder i hvert fall dypt hvis det endte med at jeg har såret deg.» Dette er et lavpannet forsøk på å si unnskyld. 

Et par timer etter at Facebook-statusen til Jirde Ali ble publisert, dukket det opp en ny og øyensynlig mer ektefølt og ærlig unnskyldning fra Antonsen på Facebook. Han la seg helt flat, og skrev videre at han må «revurdere sitt forhold til alkohol». Det er i grunn eiendommelig, og først og fremst bare trist, at enkelte kjente norske profiler i alkoholpåvirket tilstand klarer å oppføre seg så ufyselig.

Jeg er indignert og lei meg på vegne av Jirde Ali

Jeg er indignert og lei meg på vegne av Jirde Ali. Den type rasistiske ytringer som Antonsen ytret viser hvor viktig kampen mot rasisme fortsatt er. Jeg håper, og tror, at dette ikke er typisk oppførsel fra Atle Antonsen. Han hadde nok blitt avslørt for lenge siden hvis han faktisk var rasist, noe jeg ikke tror han er. 

Noen mener at han må «no-platformes» eller kanselleres. Jeg mener dette ikke er riktig måte å møte denne type rasistiske ytringer på. Vi er et opplyst samfunn som skal tåle å ha denne type debatter, uten å måtte ty til kansellering eller «no-plattforming».  

Lovstridige hatefulle ytringer og handlinger er totalt uakseptable. Denne debatten kan bidra til holdningsendringer og kanskje færre fordommer i landet.

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.