Mange innvandrere blir gründere

Småplantebedriften "Smågrønt" er startet opp av det polskfødte ekteparet Kamil og Barbara Slowik. Begge melder seg på en stadig økende trend, hvor folk med innvandrerbakgrunn står for opprettelsen av flere ennmannsforetak.
Foto: Skjermdump/GoogleMaps
Arbeidslediget blant innvandrere kan være noe av årsaken til den økende gründerlysten blant nettopp innvandrere. 

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) sto innvandrere bak 21, 3 prosent av nye norske enkeltmannsforetak i 2015. Til sammenligning utgjør de bare 13, 8 prosent av totalbefolkningen, skriver Dagens Næringsliv.

En av oppstartsbedriftene som er etablert er Smågrønt. Bedriften er drevet av det polske ekteparet Kamil og Barbara Slowik. De dyrker småplanter i fraktcontainere som de leverer til restauranter.

– Det er vanskeligere for oss å få drømmejobbene, så vi må skape dem selv, sier Barbara Slowik til Dagens Næringsliv.

Franchise
Dette er nettopp noe SSB påpeker i sin statistikk: At hindringer i arbeidsmarkedet er en mulig grunn til gründerlysten. I 2017 sto nemlig arbeidsledigheten blant innvandrere i 7,1 prosent, rundt fem prosent over ledigheten i resten av befolkningen.

Kamil Slowik mener det skal være mulig å dra inn 200.000 kroner i måneden bare basert på avlingene fra én container. Planen er å starte en franchisemodell med lignende containere i flere byer. Han oppgir også til Dagens Næringsliv at han allerede har solgt et slikt containersystem utenlands.

– Det er ganske kostbare avlinger. Det var derfor vi satset på mikrogrønt, fordi de kan selges til høy pris til restaurantene, sier Barbara Slowik.