– Still krav til de som kommer

Er poppis blant muslimske velgere: Arbeiderpartiet kan få åtte av ti stemmer fra innvandrervelgere med landbakgrunn i et muslimsk land, ifølge ferske tall fra SSB.
Foto: Arbeiderpartiet
– Vi må ha mot til å adressere at verdens asylsystem er i ferd med å bryte sammen, mener Ap-leder, Jonas Gahr Støre. 

– Norges hovedstrategi bør fremover være at de som skal få komme til landet, er kvoteflyktninger via FN. Og så må vi stille krav til de som kommer. Vi ønsker ikke at innvandrings- og flyktningpolitikken skal gi økt utrygghet i våre egne lokalsamfunn. Hvis kontrollen ved grensen er høy, går viljen til integrering opp, sa Ap-leder, Jonas Gahr Støre til VG nylig under Samak-kongressen i Stockholm.

Konferansen er en samling for de nordiske sosialdemokratiske partiene og fagbevegelsen.

Støre sier til VG at vi trenger en grunnleggende debatt om hvordan vi løser disse store utfordringene sammen i Europa.

– Vi må ha mot til å adressere at verdens asylsystem er i ferd med å bryte sammen. Det er en stor utfordring, hvor vi må hegne om de internasjonale konvensjonene og øke hjelpen i nærområdene, sa Støre.

– Vanskelig med dansk modell
Støres partikollega i Danmark, leder for Socialdemokraterne, Mette Frederiksen går enda lenger. Hun mener Danmark må opprette egne mottakssentre for flyktninger i andre land.

 
Foto : News Oresund/Sofie Paisley

Forslaget støttes imidlertid ikke av Støre.

– Vi har et åpent sinn for å tenke nytt og flere av forslagene til Fredriksen er jeg positive til, men jeg har vanskelig for å se for meg at en dansk modell med mottakssentre er veien å gå. Det kan fort oppstå konflikter i de landene sentrene skal etableres, blant annet knyttet til standarden som kreves. Jeg vil heller ha en bredere europeisk løsning for hvordan vi møter flyktningutfordringen, sier Støre.