– Shabana fortalte aldri meg om noen pris

Shakeel Rehman sier hennes nå bortgåtte søster Shabana Rehman skal aldri ha vært i kontakt med 14. august-komitéen om en premieutdeling.
Foto: Claudio Castello
Leder for 14. august-komitéen, Aamir Javid Sheikh, skal ha fortalt Shabana Rehman om at hun skulle få prisen som "Årets norsk-pakistaner". – Stemmer ikke, ifølge hennes bror Shakeel Rehman.

– Vi vil gi Shabana Rehman prisen årets norskpakistaner for 2023, sa Aamir Javed Sheikh, leder for 14. august-komiteen og tidligere bystyrerepresentant for Høyre i Oslo, til Dagsavisen.

Aamir Javed Sheikh sier han skal ha møtt Shabana Rehman i løpet av høsten 2022 for å informere henne om at hun skulle få prisen som “Årets norsk-pakistaner” det neste året.
Foto : 14.augustkomiteen

Ytringsfrihetsforkjemperen gikk bort 29. desember, 46 år gammel, etter at hun i januar 2022 fikk diagnosen kreft i bukspyttkjertelen. Hun ble første norske person med ikke-vestlig innvandrerbakgrunn som ble hedret med begravelse på statens bekostning.

Sheikh sier til Dagsavisen at han rakk å fortelle Shabana Rehman at hun skulle få neste års pris.

– Jeg hadde flere samtaler med Shabana før hun døde. Siste gang vi snakket sammen var i november. Da fortalte jeg at vi vil hedre henne i 2023, ved 20-årsmarkeringen for opprettelsen av 14. august-komiteen. Hun ble glad for å høre at vi vil gi henne prisen for årets norskpakistaner.

Stemmer ikke

Samfunnsdebattant og bror Shakeel Rehman uttalte til Dagsavisen at dette ikke stemte.

– Jeg hadde mange samtaler med Shabana gjennom november. Hun fortalte meg aldri at hun skulle få noen pris, og hun aldri om noen kontakt med Aamir Sheikh og 14. august-komitéen.

Også samfunnsdebattant og tidligere Oslo-borger Mohsan Raja er kritisk til Sheikhs utsagn, og skriver i en sms til Utrop:

– Shabana var meget nær sin bror. Om hun har hatt “mange” samtaler med Sheikh, så er dette noe som hun svært sannsynlig ville delt med sine nærmeste. Når hennes bror nå står frem og sier at han ikke har hørt noe om noen pris og kontakt med Sheikh og hans komité, så virker det ganske sannsynlig at han forsøk på å slå politisk mynt på Shabanas død har slått feil.
Selv har han ikke vært i kontakt med Shabanas familie
– Jeg kjenner ikke Shakeel eller noen andre personlig, men baserer min uttalelse på intervjuet jeg leste av ham i Dagsavisen, om at Aamir Sheikh snakker usant. Jeg regner med at familien ikke synes dette er greit.

Skulle vært hedret tidligere

Raja er kritisk til at prisen skulle utdeles i etterkant av Rehmans bortgang.
– Jeg tenker at komitéen skulle ha hedret henne tidligere, hvis de så ønsket, sier han til Utrop.
– Har du vært i kontakt med Aamir Sheikh om det han uttalte?
– Jeg har bare lest det han sa til avisen, og synes det høres litt rart ut.
– Har andre norsk-pakistanere kommentert dette?
– Saken er blitt omtalt i flere grupper på sosiale medier i Facebook-gruppen SNP (Samfunnengasjerte Norsk-Pakistanere). Flesteparten har kjennskap til Aamir Sheikh, og vet at dette er ikke første gang han har gjort ting som er på kanten.

Trakk prisen

Før bisettelsen av Rehman valgte Sheikh å gå ut på nytt til Dagsavisen og fortelle at prisen likevel ikke skulle utdeles, av hensyn til hennes etterlate.
Raja mener dette handler om Sheikhs feilinformasjon til Dagsavisen.
– Om han skulle fortsette videre med utdelingen så vil det bli større fokus på feilinformasjonen han har kommet med. Nå vil jo heller ikke Shakeel være med på utdelingen. Selv synes jeg det høres dumt ut å trekke prisen, ettersom den skulle etter planen utdeles i august, og da er jo sørgeperioden over for familien.
Utrop har kontaktet Sheikh, som svarer følgende:
– Jeg viser til mine kommentarer i Dagsavisen og har ikke noe mer å tilføye. Det i respekt for Shabanas familie som trenger ro og fred i denne sorgperioden.