Nesten halvparten negative til koranbrenning

Flere nordmenn vil forby koranbrenning, slik som SIAN-leder Lars Thorsen har gjennomført flere ganger.
Foto: Atle Storemyr
Kun én av tre mener det bør være tillatt å brenne koranen eller andre religiøse symboler, viser ny undersøkelse.

Nesten halvparten av nordmenn (44,5 prosent) mener det bør være forbudt å brenne koranen eller andre religiøse symboler, viser en ny meningsmåling InFact har gjennomført for Nettavisen.

33 prosent mener det bør være tillatt, mens 22 prosent oppgir «vet ikke» som svar.

For halvannen uke siden utløste koranbrenning foran Tyrkias ambassade i Stockholm sterke protester fra Tyrkia. Nylig nektet politiet å la den anti-islamske organisasjonen SIAN holde en liknende protest i Oslo.

Sjefredaktør i den kristne avisen Dagen, Vebjørn Selbekk, sier seg overrasket over resultatet i spørreundersøkelsen overfor Nettavisen.

Vebjørn Selbekk, redaktør i Dagen, sier seg overrasket over at flere vil forby koranbrenning.
Foto : Pressebilde

Selbekk uttalte nylig til Nettavisen at det var helt riktig av svenske myndigheter å tillate koranbrenningen foran den tyrkiske ambassaden.

– Jeg hadde nok håpet at det var et flertall, tross alt, som støttet den demokratiske rettigheten det er å brenne skrifter som man selv eier, sier Selbekk til Nettavisen.

– Ikke overraskende

Sosialantropolog og daglig leder i Minotenk (Minoritetspolitisk tenketank), Linda Noor, er ikke spesielt overrasket over resultatet, og viser til en tidligere undersøkelse fra i fjor med tilnærmet likt resultat.

Ifølge Minotenk-leder Linda Noor er sekulære nordmenn preget av tankegangen om at man ikke skal skjende religiøse symboler.
Foto : Privat

– Jeg tror dette henger sammen med at vi har hatt en blasfemiparagraf i Norge inntil ganske nylig. Selv om Norge er et sekulært samfunn, er dette en utvikling som har skjedd ganske raskt og ganske nylig. Vi har hatt et samfunn som har vært preget av at man ikke skal skjende religiøse symboler, og spesielt innenfor kristendommen. Så det sitter kanskje litt igjen, sier Noor til Nettavisen.

– Reflekterer tre fenomener

Mohammad Usman Rana, som er styreleder i Wasila – tankesmie for norsk islam, sier at undersøkelsen reflekterer tre fenomener.

Wasila-leder Mohammad Usman Rana sier ekstreme antimuslimske krefter holder samfunnet og ytringsfriheten som gissel.
Foto : akam1k3

– Det ene er at mange nordmenn ikke ønsker å være med på spiralen der ekstreme antimuslimske krefter holder samfunnet og ytringsfriheten som gissel. At gater blir stengt og politiet med jevne mellomrom må regulere offentlige steder for at noen skal få et bisart utløp for sitt muslim- og islamhat. Forsvarere av koranbrenning sier ofte at islam og muslimer ikke tåler kritikk, men det er en myte, sier Rana til Nettavisen.