Muslimsk hjelp til unnsetning

Medarbeidere fra Islamic Relief deler ut varme tepper til familier som har blitt rammet av jordskjelvet.
Foto: Islamic Relief
Flere av de veldedige organisasjonene som har levert livreddende hjelp til de jordskjelvrammede i Tyrkia og Syria, styres etter islamske verdier. Utrop har snakket med Islamic Relief som var blant de første til å bidra med nødhjelp.

Det er nå registrert 37 000 døde etter jordskjelvet som rammet Tyrkia og Syria. Dødstallene har steget hver dag som har gått siden jorskjelvet inntraff for over en uke siden.

Tallet over døde kommer til å øke. Det ligger fortsatt mange under ruinene, og de fleste som graves opp nå er døde. Men senest i dag ble noen funnet i live. De mange overlevende trenger både telt, mat, madrasser og varme klær

I helga skrev Utrop om Innocents Norge som sammen med Rasisme i Norge, Agenda X, Unge sikher, og Det islamske forbundet, har samlet inn to etasjer med klær som skal sendes til Syria på onsdag.

Flere av de veldedige organisasjonene som har levert livreddende hjelp til tusenvis av jordskjelvrammede i Tyrkia og Syria styres etter islamske verdier. Utrop har snakket med Islamic Relief som var blant de første til å nå ut med livreddende hjelp.
De har delt ut tepper, matpakker, varmeovner og madrasser til de jordskjelvrammede i både Tyrkia og Syria.

Frivillige og medarbeidere fra Islamic Relief deler ut mat til familier som har blitt rammet av jordskjelvet.
Foto : Islamic Relief

— Nordvest i Syria leverer kollegaene våre medisinske utstyr til sykehus og helseinstitusjoner som er overfylt med skadede personer, sier Razan Suleiman Zamazam til Utrop.

Hun er ansvarlig for markedsføring og sosiale medier for hjelpeorganisasjonen Islamic Relief Norge, som er en del av den internasjonale Islamic Relief.

Islamic Relief har kontorer både i Tyrkia og nordvest i Syria og var blant de første som bidro med nødhjelp i kriseområdene etter at jordskjelvet inntraff. Zamazam forteller at Islamic Relief også var med på å sette opp mottakssentre til de overlevende.

 

Razan Suleiman Zamazam er ansvarlig for markedsføring og sosiale medier i Islamic Relief Norge.
Foto : Islamic Relief Norge

Medfølelse og rettferdighet i Islam

— Å gi til trengende er jo viktig ifølge Islam. I hvilken grad styrkes dette budskapet når noen blir rammet av en krise?

— Vi tror at hvert liv er verdifullt, og at det er vår oppgave å lindre lidelsene forårsaket av katastrofer, urettferdighet, og fattigdom.

Zamazam sier at muslimer tror at alle mennesker på et tidspunkt i livet vil oppleve en eller annen vanskelig utfordring, og vil trenge hjelp.

— Derfor mener vi at det er viktig å hjelpe alle. Vi støtter alle i de landene vi jobber i, uavhengig av rase, religion og kjønn. Å hjelpe hverandre er en måte å overvinne sorg, og det kan styrke vår relasjon til Allah.

Hun forteller at islamske verdier som oppriktighet (ikhlas), medfølelse (rahma), sosial rettferdighet (adl) og ærlighet (amana) står sentralt i Islamic Relief Norge. Og disse verdiene står ekstra sterkt i krisetider.

En medarbeider fra Islamic Relief deler ut varme tepper til de som mistet hjemmene sine i jordskjelvet.

Medarbeidere fra Islamic Relief deler ut mat til familier som har blitt rammet av jordskjelvet.

Kalde netter

—  Vi tar sikte på å hedre tilliten folk har til oss ved å være transparente og ansvarlige, sier Zamazam

Arbeidet til Islamic Relief er godt dokumentert på sosiale medier.

— Vi er i Adiyaman. Her er det veldig kaldt og mye snø. 17 stykker døde i denne bygninger og 14 er fortsatt begraver under ruinene sier Salah Aboulgasem i en video på Islamic Relief Norges Instagram-profil.

Han er en av hjelpearbeiderne fra Islamic Relief som gir nødhjelp til jordskjelvofrene.

Salah Aboulgasem er en av hjelpearbeiderne fra Islamic Relief som gir nødhjelp til jordskjelvofrene.
Foto : Islamic Relief