Sammen for Syria

Jamal Sheik sammen med frivillige fra Innocents Norge. I bakgrunnen er et av mange rom som er fylt opp med klær som skal sendes til Syria.
Foto: Anna A. Oftedal
Innocents Norge og Rasisme i Norge har fylt opp to etasjer med klær som skal sendes til jordskjelvofrene i Syria. Nå trenger de flere frivillige.
149Shares

Hele etasjen som utgjør kontorlokalene til Organisasjon Mot Offentlig Diskriminering (OMOD) og Rasisme i Norge, er fylt opp med klær. Rundt 20 frivillige fra Innocents Norge bærer inn poser med klær og sorterer inn i esker. Alt skal sendes til Syria.

— Vi merker en stor giverglede. Folk er veldig engasjerte. Og 20 norske moskeer, donerte det folk har gitt under fredagsbønnen til våre hjelpearbeidere, sier innsamlingsansvarlig i Innocents, Hossam Belkilani, til Utrop.

Norske muslimer med bakgrunn fra forskjellige land utgjør en stor del av den frivillige arbeidskraften i Innocents. Under innsamlingsaksjonen får de også hjelp fra frivillige tilknyttet Det islamske forbundet og frivillige fra Agenda X, ungdomsorganisasjonen til Antirasistisk senter.

Hossam Belkilani er innsamlingsansvarlig i Innocents Norge.
Foto : Anna A. Oftedal

Stort behov for hjelp til de syriske ofrene

På torsdag skrev Utrop om norsk-tyrkiske kvinner som i tillegg til å drive en klesinnsamling, solgte mat til inntekt for jordskjelvofrene i Tyrkia. De fleste innsamlingsaksjonene har gått dit, og ikke til Syria.

– På grunn av vestens sanksjoner mot Syria, har det vært vanskelig å nå frem med nødhjelp til Syria, sier Belkilani.

På onsdag ga Innocents Norge første forsyning med klær, telt og mat til jordskjelvofrene i Syria.
Foto : Innocents Norge

Sanksjonene som flere vestlige land har påført Syria, forsinket nødhjelpen til de syriske jordskjelvofrene med flere dager. Torsdag kveld, etter at over 3000 syrere hadde mistet livet i ruinene, gikk USA med på å lette sanksjonene i 180 dager. Dette tiltaket har også blitt beskrevet som utilstrekkelig, ifølge The Guardian.

Jordskjelvet har foreløpig tatt 33 000 menneskeliv, hvor 29 695 av disse er registrert i Tyrkia. I Syria er det registrert færre dødsfall, men etter å ha vært igjennom en mangeårig borgerkrig er flere syrere allerede i en vanskelig situasjon.

Derfor ville Belkilani gjennomføre en klesinnsmaling til Syria. Der har de samarbeidspartnere som sørger for at midlene Innocents samler inn, går til de som trenger det. På onsdag delte de ut de første forsyningene med klær, telt og mat til jordskjelvofrene i Syria.

Samlet inn over 500 000 kr

Syria er et av landene hvor Innocents Norge har gjennomført bistandsprosjekter gjennom flere år, senest for to måneder siden.

– Da hjalp vi over 3000 familier i tre områder. Noen av de områdene er de samme områdene som ble utsatt for jordskjelvet og som samarbeidspartnerne våre nå har dratt tilbake til.

Denne uka har Innocents samlet inn over 500 000 kr som har gått til mat, klær og telt for jordskjelvofrene i Syria. Når klesinnsamlingen er ferdig på onsdag, vil de også sende ned store mengder med klær.

Frivillige fra Innocents Norge arbeidet hele fredag ettermiddag og kveld.
Foto : Anna A. Oftedal

Manglet en klesinnsamling til Syria

Tidligere i uka informerte Instagram-kontoen Rasisme i Norge, om hvor i Norge det pågår innsamlingsaksjoner til jordskjelvofrene.

– Under denne prosessen merket jeg at det kun var klesinnsamlinger til Tyrkia. Vestens sanksjoner mot Syria, gjør det vanskeligere å sende nødhjelp dit, sier leder av Rasisme i Norge, Jamal Sheik, til Utrop.

Derfor allierte han seg med Innocents, som allerede arbeider i Syria. Belkilani og Sheik tror at deres klesinnsamling er den første klesinnsamlingen fra Norge til Syria siden jordskjelvet inntraff.

Bare i løpet av to døgn fylte de en hel etasje med klær som skal sendes til Syria. Hele rom er fylt med poser og kasser merket med alt fra «Damer, ytterjakker» og «Barn, ullundertøy». Etter at lokalet i Oslo sentrum ble helt fylt opp på lørdag, måtte de be folk om å levere klær til et større lokale på Lindeberg i Groruddalen i stedet for.

Nå er disse lokalene fylt opp også. Mengden innsamlede klær er nå så stor at de ikke kan ta imot mer. Samtidig etterlyses flere frivillige som kan hjelpe til med å sortere klærne. Og penger. Belkilani og Sheik har startet en ny innsamlingsaksjon for å dekke transport av klærne til Syria.

Rauma Mohamed (i midten) er en av de frivillige som har hjulpet Hossam Belkilani, og Jamal Sheik med klesinnsamlingen.

Enormt engasjement

Sheik har brukt Instagram-kontoen Rasisme i Norge til å samle inn over 100 000 til UNICEFs arbeid for de syriske jordskjelvofrene. Tidligere har han arrangert flere veldedige innsamlingsaksjoner, blant annet til tørkerammede i Somalia, hvor han selv har bakgrunn fra.

Men aldri før har han merket et så stort engasjement for som nå. Det tikker inn meldinger fra folk som vil donere klær og hjelpe til som frivillige.

— Telefonen min sprenger, sier han og uttrykker stor takknemlighet til alle som bidrar.

Farooq Samir og Mohammed El Morabit er blant de frivillige som bærer og sorterer klær. På grunn av mangel på plass måtte oppgangen brukes som mellomstasjon.

Flere innsamlingsaksjoner i helga

I helga pågår flere innsamlinger for jordskjelvofrene og de er stort sett ledet av folk med minoritetsbakgrunn. Islamic Relief Norge og Imdad Relief  har vært tilstede og hjulpet til i de utsatte områdene i en uke, og samler fortsatt inn midler.

Søndag ettermiddag og kveld arrangerer samfunnsdebattant og DJ Refel Abeid en innsamlingsaksjon sammen med Comrades Inc. På MIR, Grünerløkkas «lufthavn» , selger de mat, kaker og DJ-er skal bidra med god stemning.

Hossam Belkilani, Jamal Sheik og Rahma Mohamed diskuterer logistikk rundt innsamlingen.
Foto : Anna A. Oftedal