Aylin samler inn for jordskjelvofrene: – Sykehuset ble delt i to

Aylin samler inn penger for å hjelpe jordskjelvofrene i Tyrkia. Til venstre ser vi en syrisk jente som beskytter broren sin.

Fram til klokka fem i ettermiddag får man kjøpt tyrkisk hjemmelaget mat på Romsås senter. Inntektene for matsalget skjer på frivillighetssentralen og doneres til jordskjelvofrene sør i Tyrkia. Aylin Arikan er blant kvinnene som har stått opp tidlig i dag for å tilberede mat og kaker.

Over 17 000 har så langt mistet livet etter det enorme jordskjelvet rammet sørlige deler av Tyrkia og nordvestlige områder i Syria. Hun er fra Hatay sør i Tyrkia, som er hardt rammet av jordskjelvet.

— Jeg har ikke ord for å forklare hvor vondt jeg har det nå, sier hun til Utrop, og tenker på alle som ligger fastklemt mellom ruiner.

Flere av hennes nære familiemedlemmer ble rammet.

— Kl. fire på natta så tikket det inn meldinger og bilder fra familien min. Skjelvet tok leiligheten deres.

Aylin og kvinnene i bakgrunnen har laget hjemmelaget tyrkisk mat som de selger på Romsås frivillighetssentral i dag.
Foto : Wid Al-Saedy

– Flere av dem er ute, uten telt, uten klær og uten mat

Hun forteller at de ikke ble alvorlig fysisk skadet, men at det ikke var mulig å bo i boligblokken lenger.

– Jeg har en mor som var på sykehus for å få behandling. Sykehuset begynte å riste, så ble det delt i to, sier hun.

Det gikk bra med moren hennes, men hun forteller at flere sykehus har blitt ødelagt. Aylin tenker på alle de som ikke overlevde.

– Flere av de som var på sykehus er ute, uten telt, uten klær og uten mat.

Hun påpeker at flere av de andre som har hjulpet til på Romsås i dag, har familie fra steder som er enda hardere rammet.

Også kakesalg går til inntekt for jordskjelvofrene.
Foto : Wid Al-Saedy

— Byen deres er helt flat. Det er vanskelig å hente hjelp fra andre byer fordi veiene er ødelagte.

50 sekker med klær

Det er ikke bare i dag at Aylin jobber frivillig på Romsås frivilligsentral. Her bidrar hun regelmessig. Frivilligsentralen selger mat til en rimelig pris hver fredag. Denne fredagen holder de oppe tre timer lenger enn vanlig, og alle midlene fra matsalget går til jordskjelvofrene.

 

De vil også ta imot klær og sko. Det er kaldt i Tyrkia nå, så behovet for varme klær er stort. 

– Noen har levert sommerklær. De sender vi til en veldedighetsorganisasjon i Somalia, sier Aylin.

På torsdag hadde de allerede samlet inn 50 store sekker med klær som skal sendes til Tyrkia. Både klærne og pengene doneres til Den tyrkisk islamske union i Oslo, som sender det videre til veldedige samarbeidspartnere i Tyrkia.

– Det som er bra med å samle inn til Den tyrkisk islamske unionen, er at vi vet at pengene når frem til jordskjelvofrene. Turkish Airlines har også tilbudt seg å fly de innsamlede klærne gratis til Tyrkia, sier Ailin.

Den tyrkisk islamske unionen har også en pågående innsamlingsaksjon på sine lokaler ved Grønland i Oslo, og vil ta imot klær frem til fredag.

Innsamlingsaksjonen for jordskjelvofrene har engasjert mange på Romsås.

— Folk med alle slags bakgrunner hjelper til. Spesielt på sosiale medier er det mange som har vist empati, sier Irem Nur Er, som sammen med moren sin har tatt initiativ til klesinnsamlingen.

Vanskelig å nå frem med nødhjelp til Syria

Over 14 000 av de totalt 17 000 jordskjelvofrene er registrert i Tyrkia, og over 3000 er registrert i Syria. Den humanitære situasjonen i det krigsherjede området nord i Syria, som huser et stort antall internt fordrevne flyktninger, var vanskelig lenge før det kraftige jordskjelvet mandag. På grunn av vestens sanksjoner mot Syria, er det vanskelig for mindre hjelpeorganisasjoner å nå frem med nødhjelp dit.

– Vi ville sende penger og klær til Syria også, men det er vanskelig å få til. Vi får ikke tilgang til å sende klær dit, sier Aylin.

Hjelpearbeidere i opprørskontrollerte områder nord i Syria har fortalt at de ikke har fått noen bistand utenfra siden katastrofen inntraff.

FN-forsyningene over landegrensen ble satt på pause som følge av ødeleggelsene fra skjelvet. Veien som leder til grenseovergangen Bab al-Hawa fra Tyrkia til det nordlige Syria, ble ødelagt i skjelvet, melder NTB.

Dette er den eneste grenseovergangen som FN har lov til å levere hjelp til disse områdene gjennom. Nå skal veien være reparert, og Verdens helseorganisasjon (WHO) sier til DPA at de kan levere nødhjelp til jordskjelvofre nord i Syria fra sitt lager i Tyrkia. Tyrkia vil også åpne flere grenseoverganger.

 

“Kan du hjelpe oss?” spør denne lille syriske jenta som beskytter lillebrorens hode.
Foto : Skjermdump / Twitter
Søsknene ble reddet ut av ruinene kort tid etter denne videoen ble filmet.
Foto : Skjermdump / Twitter

– Vi håper at vi i morgen vil være i stand til å levere noe over grensen, sa FNs regionale humanitære koordinator, Muhannad Hadi, på en pressebrifing onsdag ettermiddag.

I tillegg er to transportfly med WHO-leveranser klare til å ta av. Det første ventes å ankomme Damaskus torsdag, det andre på fredag.