FN satser på å gjenoppta leveranser av nødhjelp fra Tyrkia til Syria, der behovet for hjelp er desperat etter skjelvet. Tyrkia vil åpne flere grenseoverganger.
Latest posts by NTB (see all)
- Polen reagerer kraftig mot tyske grensekontroller - 11.09.2024
- Minst 26 druknet da båt med migranter sank utenfor Senegal - 11.09.2024
- Tariq Ramadan kjent skyldig i voldtekt - 11.09.2024
FN satser på å gjenoppta leveranser av nødhjelp fra Tyrkia til Syria, der behovet for hjelp er desperat etter skjelvet. Tyrkia vil åpne flere grenseoverganger.
Hjelpearbeidere i opprørskontrollerte områder nord i Syria forteller at de ikke har fått noen bistand utenfra siden katastrofen inntraff.
Hjelpebehovet i det krigsherjede området som huser et stort antall internt fordreven flyktninger, var stort lenge før det kraftige jordskjelvet mandag. FN-forsyningene over landegrensen ble satt på pause som følge av ødeleggelsene fra skjelvet. Veien som leder til grenseovergangen Bab al-Hawa fra Tyrkia til det nordlige Syria, ble ødelagt i skjelvet.
Dette er den eneste grenseovergangen som FN har lov til å levere hjelp til disse områdene gjennom.
Transportfly
Nå skal veien være reparert, og Verdens helseorganisasjon (WHO) sier til DPA at de kan levere nødhjelp til jordskjelvofre nord i Syria fra sitt lager i Tyrkia.
– Vi håper at vi i morgen vil være i stand til å levere noe over grensen, sa FNs regionale humanitære koordinator, Muhannad Hadi, på en pressebrifing onsdag ettermiddag.
I tillegg er to transportfly med WHO-leveranser klare til å ta av. Det første ventes å ankomme Damaskus torsdag, det andre på fredag.
Jobber med å åpne grenseoverganger
Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu sier onsdag kveld at de jobber med få internasjonal hjelp til nabolandet. Store skader på Syria-siden av veien som fører til Cilvegozu-grenseporten, som kun er åpen for humanitær hjelp som en del av autorisasjonen fra FNs sikkerhetsråd, gjør imidlertid arbeidet vanskelig, ifølge ham
– Vi forsømmer ikke jobben med å få hjelpen til der den trengs i Syria. Tyrkia har allerede åpnet sitt luftrom for fly som frakter internasjonal bistand til syriske flyplasser, sier Cavusoglu.
Utenriksministeren legger til at tyrkiske myndigheter derfor prøver å åpne ytterligere to syriske grenseoverganger. Disse har vært stengt i årevis på grunn av det spente forholdet mellom Tyrkia og Syrias president Bashar al-Assads regjering.
Flere hinder
Enorme skader og ødeleggelser på infrastruktur er ikke det eneste hinderet for leveransen av nødhjelp til Syria.
Regjeringen til president Bashar al-Assad er stadig sett på med ublide øyne av store deler av verdenssamfunnet og er sanksjonert av amerikanske og europeiske land. Flere land er derfor motvillige til å sende bistand direkte gjennom Assads regjering. I tillegg er den nordlige delen av Syria et lappeteppe av ulike grupperinger som kontrollerer hvert sitt område.
– Sett politikk til side og la oss gjøre vårt humanitære arbeid. Vi har ikke råd til å vente, lyder beskjeden fra FNs stedlige Syria-koordinator, Mostafa Benlamlih, i et intervju med AFP.
(©NTB)