Kristne samler inn penger til skeive muslimer i Oslo

– En del av vårt kristne kall, mener generalsekretær Torkil Hvidsten. Norges kristelige studentforbund gir pengestøtte til skeiv muslimsk organisasjon
Foto: Ram Gupta
Norges kristelige studentforbund samler inn penger til Salam, en nystartet forening for skeive muslimer. Pengene går til starthjelp og utgifter til ramadan.

Norges kristelige studentforbund samler inn penger for å støtte Salam, en nystartet forening for skeive muslimer. Pengene går til starthjelp og utgifter til ramadansamlinger.

– De er nystarta og de trenger penger til organisasjonen. I første omgang trenger de penger for å dekke utgiftene til fire samlinger som de skal ha under ramadan, som pågår nå frem til midten av juni, sier Torkild Hvidsten, generalsekretær i Norges kristelige studenforbund (NKS). Utrop intervjuet ham i begynnelsen av måneden. 

Den kristne organisasjonen har i flere tiår arbeidet for homofiles rettigheter. Hvidsten mener Salam gjør et viktig og beundringsverdig arbeid blant skeive muslimer.

Daglig leder i Salam, Thee-Yezen Al-Obaide, er ikke overrasket over den kristne støtten. Til venstre Torkil Hvidsten, generalsekretær i Norges kristelige studentforbund.
Foto : Ram Gupta

Kristent kall
– Hva er begrunnelsen for å gi støtte?

– Det er en del av vårt kristne kall å gi en håndsrekning til marginaliserte grupper, forteller generalsekretæren. Det var i Klassekampen nylig han leste om Salam og at de lette etter et lokale hvor skeive muslimer kunne samles til bønn i trygge omgivelser.

– Vi kontaktet dem og tilbød å bruke vårt kapell, men da hadde de funnet et lokale allerede. Vi ble enige om å holde kontakten for å samarbeide om temamøter og å utveksle erfaringer.

– Er det ikke uvanlig at en kristen organisasjon gir støtte til en muslimsk organisasjon?

– Jeg skjønner at folk synes det virker rart at vi samler inn penger til en muslimsk organisasjon. Men for oss er det ikke noe rart. Det er i tråd med vår formålsparagraf som sier at vi skal arbeide for fred, rettferdighet og likestilling.

Hvidsted ser på innsamlingen som en naturlig solidaritetshandling. Studentforeningen var selv i samme situasjon da den gikk inn i homokampen på 60- tallet, på en tid da homofili ble sett på som synd av kristne flest.

Utfordrer flere til å gi
Innsamlingsaksjonen begynte etter pinse. Over en ukes tid har det kommet inn den beskjedne sum av rundt 3000 kroner. Pengene kommer fra medlemmene, som for det meste er studenter uten mye inntekt. Hvidsten medgir at timingen var dårlig, nå som semesteret snart er over.

Til ramadansamlingene er behovet 4000 kroner. Håpet er å få inn fire-fem tusen før sommeren. Hvidsten utfordrer flere til å gi, også kirkesamfunn og organisasjoner. Støtteaksjonen er ingen engangshendelse. Salam har tilbud om å bruke foreningens lokaler og å få rådgivning innen organisasjonskompetanse.

– Hva har NKS igjen for å gi denne håndsrekningen?

– Det vi håper på å få igjen for vår del, er dialog og et spennende faglig samarbeid om temamøter. Under Oslo Pride i juni planlegger vi sammen med Salam en panelsamtale på Youngstorget.

Ikke overrasket 
Daglig leder i Salam, Thee-Yezen Al-Obaide, er ikke overrasket over den kristne støtten.

– Det overrasker ikke meg i det hele tatt. Det er alltid de kristne som stiller opp for å støtte oss som er skeive muslimer. Ikke så mange andre som vil!

– Frykter du negative reaksjoner fra andre muslimer?

– Vi har ikke fått noen reaksjoner fra muslimer. Jeg er lei av det spørsmålet. 

Thee-Yezen Al-Obaide forteller at det ikke er reaksjonene fra muslimer han frykter, det er islamofobien fra andre som er problemet.

I tillegg til å dekke utgifter til ramadansamlinger, skal pengene brukes til andre prosjekter organisasjonen arbeider med, blant annet kampanjen Ingen er født haram (Facebook) som lanseres under Oslo Pride i slutten av juni.

Slik kan du gi støtte: 
VIPPS 128797. Skriv «Salam» i meldingsfeltet når du betaler.

FAKTA

Norges kristelige studentforbund var den første kristne organisasjon i Norge til å arbeide for:

  • Å tillate kvinnelige prester
  • Homofiles rettigheter
  • Frigjøring av Palestina
  • Opphevelse av Apartheid i Sør-Afrika

Aktivitetene er hovedsakelig knyttet til homokamp og palestinsk frigjøring.
Les om NKSF på Facebook

Salam Norge arbeider for:
Å fremme inkluderende og trygt miljø for lesbiske, homofile, bifile, transpersoner, og/eller andre ikke-kjønnsnormative med minoritetsbakgrunn i Norge. Salam skal jevnlig besøke skoler og ungdomsklubber for å bidra til økt bevissthet rundt homofobi, islamofobi, sexisme og antisemittisme.
Les om Salam Norge på Facebook