Moxnes: – Rødt deler verdier med ramadan

Sammen med Sareedo Ali (Rødt Oslo) ønsket Rødt-leder Bjørnar Moxnes en god ramadan til Norges muslimer.
Foto: Skjermdump / Rødt
Rødt-leder Bjørnar Moxnes påpeker at Rødt deler flere verdier med den muslimske høytiden ramadan. Å gi til de som har minst, er en av de.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes ønsket en god ramadan til Norges muslimer, i en video sammen med 4. kandidat i Rødt Oslo, Sareedo Ali.

– Kjære alle muslimer i Norge, akkurat nå markerer vi åpningen av ramadan. Det er en måned hvor mange tar seg tid til refleksjon og praktisere måtehold, sier Ali.

Moxnes påpeker at Rødt deler verdier med den muslimske høytiden, som handler om langt mer enn å faste.

– I Rødt så er fellesskapet, kampen mot økte forskjeller og hjelpe dem som har minst viktig. Dette er også helt sentrale verdier i feiringen av Ramadan.

Når Moxnes sier at ramadan handler om å hjelpe dem som har minst, sikter han til at islam oppfordrer muslimer til å gi bort 2,5 prosent av sitt årlige overskudd til mennesker som lever i fattigdom.

Giverplikten, kalt zakat, er en av islams grunnverdier og står ekstra sterkt under den hellige måneden ramadan. Mange velger å donere denne summen på ramadans siste dag, også kjent som eid. Flere muslimer gir jevnt ut gjennom hele året, eller arbeider frivillig for å hjelpe andre.

Les mer om den muslimske almissen (zakat) her: – Om Elon Musk hadde blitt muslim kunne han ha reddet verden

— Vi tror at hvert liv er verdifullt

I februar, da Tyrkia og Syria ble rammet av et av verdenshistoriens kraftigste jordskjelv, samarbeidet folk fra hele verden for å hjelpe jordskjelvofrene. Blant de ivrigste hjelpearbeiderne var muslimer.

Utrop intervjuet de muslimske hjelpeorganisasjonene Islamic Relief og Innocents Norge, som var blant de første som bidro med nødhjelp i kriseområdene etter at jordskjelvet inntraff.

— Vi tror at hvert liv er verdifullt, og at det er vår oppgave å lindre lidelsene forårsaket av katastrofer, urettferdighet, og fattigdom, sa Razan Suleiman Zamazam, ansvarlig for markedsføring og sosiale medier i Islamic Relief Norge, til Utrop.

Razan Suleiman Zamazam er ansvarlig for markedsføring og sosiale medier i Islamic Relief Norge.
Foto : Islamic Relief Norge

Hun forteller at islamske verdier som oppriktighet, medfølelse, sosial rettferdighet og ærlighet står sentralt i Islamic Relief. 

Samlet inn to etasjer med klær

Innsamlingsansvarlig i Innocents, Hossam Belkilani, beskrev også en stor giverglede og frivillig innsats blant norske muslimer ukene etter jordskjelvet.

— Vi merker en stor giverglede. Folk er veldig engasjerte. Og 20 norske moskeer, donerte det folk har gitt under fredagsbønnen til våre hjelpearbeidere, sa han til Utrop.

Frivillige fra Innocents Norge, det Islamske forbundet og Agenda X, arbeidet flere dager i strekk med å samle og sortere klær til jordskjelvofrene i Syria.
Foto : Anna A. Oftedal

Norske muslimer med bakgrunn fra forskjellige land utgjør en stor del av den frivillige arbeidskraften i Innocents. Sammen med Rasisme i Norge og frivillige fra Det islamske forbundet og Agenda X (ungdomsorganisasjonen til Antirasistisk senter), samlet de inn to etasjer med varme klær som nå er sendt til jordskjelvofrene i Syria.

Les mer om innsamlingsaksjonen her: Sammen for Syria