Norsk-kongolesiske Olivier vant nordisk gründerpris

Olivier Mukuta, gründeren av appen Vipicash vant nylig den nordiske gründerprisen Brave Founder Beginnings.

Mukuta er gründer av Vipicash, en app og plattform hvor innvandrere kan sende penger hjem til venner og slektninger i Afrika uten at penger forsvinner på veien på grunn av gebyrer.

Han er opprinnelig fra Kongo, men levde i en flyktningleir i Malawi fra han var seks til 18 år gammel. Etter det flyttet han til Norge.

– Da vi kom til Norge sa min far: utdanning, utdanning, utdanning. Det vi skulle gjøre i Norge var å studere.

Olivier så et problem i sitt eget liv, og han gikk inn for å fikse det.

Mukuta ble utdannet som bioingeniør og jobbet på sykehuset, men ville gjerne starte noe. Vipicash er hans andre selskap.

Hedrer flyktningkompetanse
Målet med prisen er å hedre teknologi-gründere med migrant- eller flyktningbakgrunn som har fått til mye det siste året. De skal også være viktige rollemodeller i gründermiljøet.

Prisen ble nylig opprettet på initiativ fra gründerne bak den norske tenketanken Startup Migrants, og deles ut i samarbeid med de danske gründere av Nordic Startup Awards, som siden 2012 har samlet og presentert det beste av det nordiske økosystemet.

Selve prisutdelingen fant sted 30. oktober i København. Arrangementet samler årlig over 500 mennesker fra det nordiske oppstartsmiljøet for å anerkjenne gründere, investorer og startups som har bemerket seg det siste året.

Mangfoldig jury
– Olivier så et problem i sitt eget liv, og han gikk inn for å fikse det. Han hjalp andre som var i samme situasjon, uttaler juryen.

– Det siste året har vi intervjuet over 300 gründere, investorer, innovatører i privat og offentlig sektor i Europa. Vi har kommet fram til at gründere med migrantbakgrunn fra utenfor EU ser nye muligheter og skaper innovative bedrifter, sier Maria Amelie, medgründer i Startup Migrants.

– Våre funn viser at disse gründere rekrutterer bredt til sine team, gjerne andre innvandrere og lokalbefolkning, og på den måten bidrar de til mer mangfold i oppstartsmiljøene.

Vinnerne av Nordic Startup Awards 2018