Høyre-profil vil ha innvandrings­stopp

Unge Høyre-leder Ola Svenneby vil jobbe for en pause i innvandringen til Norge.
Foto: Wikicommons/ungehoyre.no
Unge Høyre-leder Ola Svenneby vil jobbe for å få med seg ungdomspartiet på å programfeste en helt ny innvandringspolitikk.

Leder for Unge Høyre, Ola Svenneby, tar til orde for innvandringsstopp. Det skriver Aftenposten.

Bakteppet er den såkalte håndhilsingssaken ved en Osloskole, samt en familie som tar sin 11 år gamle datter ut av skolen øst i Oslo med kulturforskjeller som begrunnelse.

– Jeg mener sakene er tydelige eksempler på at vi har noen ganske grunnleggende problemer vi ikke har løst knyttet til integrering, sier Svenneby til Aftenposten.

Skaper kontrovers

Forslaget til Unge Høyre-politikeren innebærer, med unntak av kollektiv beskyttelse til enkeltgrupper, null kvoteflyktninger, begrenset familiegjenforening og at Norge går bort fra dagens asylsystem, ifølge Dagbladet.

Skolebyråd Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) betegner utspillet som en «ekstrem forenkling». Også fra egne rekker får han motstand.

Stortingsrepresentant Kari Elisabeth Kaski (SV) har etter Svennebys intervju i Aftenposten gitt uttrykk for at hun irriterer seg over «folk som bruker Groruddalen og innbyggerne her som kulisse for å posere som innvandringskritisk», skriver Dagsavisen.

– Det eneste sånne utspill bidrar til er mer stigmatisering og mer «oss og dem», skriver hun på Facebook.

Også innad i sitt eget parti skaper forslaget kontrovers. Oslo Høyres byrådslederkandidat, Eirik Lae Solberg har kommet med kritikk, og det samme gjør leder i Oslo Unge Høyre, Elisabeth Tangen.

– Innvandring alene er ikke problemet, sånn som Ola mener, men at Oslo kommune er for dårlig på integrering og sosial utjevning, sier hun til Aftenposten.