Sammenligner mottak med en konsentrasjonsleir

Fessahaie G. Mengstu fra Eritrea stirrer tomt ut av vinduet. Han er ikke lykkelig i Norge.
Foto: skjermdump fra TV2
Måten norske myndigheter behandler eldre asylsøkere på er kritikkverdig, mener 81-årig asylsøker fra Eritrea. De er en liten men glemt gruppe.

Tall fra UDI sier at det finnes 22 asylsøkere som er over 70 år i Norge. Åtte av dem er over 75 år. De har ikke rett til å oppholde seg i Norge og derfor har de ingen krav til omsorgstilbud, kun øyeblikkelig hjelp. TV 2 Nyhetskanalen snakket med en av dem.

Fessahaie G. Mengstu fra Eritrea hadde et godt liv i hjemlandet. Han var sivilingeniør og bodde i egen villa med familien sin. Men så kritiserte han regimet og ble fengslet i ett år. Etter det forlot han Eritrea for å aldri reise tilbake. I 2011 kom han til Norge.

Siden, er han sendt rundt på mottak i både Oslo, Mo i Rana, Nesna, Sandnessjøen og nå på Tverlandet utenfor Bodø. Det er slitsomt for en godt voksen mann på 81 år.

Det beste hadde nok vært å bli drept.

– Det er helt forferdelig. Dette er ikke noe liv for meg, det føles som en stor konsentrasjonsleir, sier Fessahaie G. Mengstu.

81-åringen sliter med en alvorlige øyesykdom som kan gjøre han blind.
Foto : skjermdump fra TV2

Tør ikke å dra tilbake
Han tror at det er bare en av to ting som kan skje hvis han reiser hjem nå.

– Da vil jeg bli drept eller fengslet. Det beste hadde nok vært å bli drept fremfor å leve under de forholdene som er i fengslene der, forteller han.

Drømmen er å flytte hjem igjen til sønnen og barnebarn han aldri har truffet, men han tør ikke.

– De ringer meg av og til og da roper de i kor, «bestefar bestefar». Det er kjempetrist når de ringer, for de lurer på når jeg kommer, forteller 81-åringen oppgitt mens tårene presser seg på. Han må ta en liten pause før han kan fortsette.

Ensom tilværelse
Ved Tverlandet mottak er han definitivt den eldste, derfor sitter han ofte alene på de få kvadratmeterne han disponerer på brakkeriggen utenfor Bodø.

Han har enerom nå, men de første ukene måtte han dele rom.

Til tross for sin høye alder og at han i tillegg sliter med en alvorlig øyesykdom, har både UDI og utlendingsnemnda slått fast at lidelsen ikke er livstruende og akutt. Derfor har han ikke rett på beskyttelse og får ikke opphold på humanitært grunnlag.

Måten norske myndigheter behandler eldre asylsøkere på er kritikkverdig, mener 81-åringen.

– Jeg får kun 60 kroner dagen og bor på dette lille rommet. Den dagen mine myndigheter i Eritrea aksepterer meg og vil la meg være i fred, ja da drar jeg med en gang, sier Mengstu.

Ingen særbehanling for eldre
Høy alder gjør det ikke lettere å få opphold Norge, og de som blir, får ingen særbehandling.

– Vi har ingen spesielle planer når det gjelder eldre, men vi er opptatt av å legge til rette for at alle får et tilrettelagt botilbud tilpasset seg, sier Edel Pallum, fagsjef i utlendingsdirektoratet.

– Det er helt klart at det er krevende å være eldre og være uten oppholdstillatelse i Norge. Samtidig er det slik at når man har fått et endelig avslag på asyl, så skal man reise hjem, sier Pallum til TV 2 Nyhetskanalen.

Usikker fremtid
Mengstu har tidligere fått en utreisefrist og må å forlate Norge. Politiet kan derfor sende han ut med tvang, men Norge har ikke en avtale om uttransportering med Eritrea. Han nekter å reise.

Derfor blir han sittende her i landet.

– Mine fremtidsplaner er usikre, men så fort det blir trygt i Eritrea, så drar jeg i stedet for å lide her, sier den tidligere sivilingeniøren.

Enn så lenge må han forberede seg på nok en ensom dag ved Tverlandet mottak utenfor Bodø.