82 menneskeliv tatt av høyreekstreme siden 2001

Siden 2001 og Benjamin-drapet har høyreekstreme tatt 82 menneskeliv i Norge, 77 av disse under 22- juli-terroren (illustrasjonsbilde).
Foto: Yngvar Johnsen
For 18 år siden ble Benjamin Hermansen slått ned og drept av nynazister. Siden dengang har  høyreekstreme tatt 82 menneskeliv i Norge. 

Under terrorangrepene 22. juli sto Anders Behring Breivik bak 77 av disse drapene.

Det føres ikke noe statistikk over politiske motiver i drapssaker, men i disse drapssakene er det bekreftet at gjerningspersoner har bakgrunn fra rasistiske miljøer eller har historie med å begå rasistisk diskriminering.

Hva kan myndighetene gjøre?

Hovedpoenget mitt er at ytre høyre er grunnleggende voldelig, og at vi må møte dette med større alvor enn hva vi har gjort så langt.

– Det er beviselig et betydelig voldspotensial fra miljøer i ytre høyre, og dette blir det snakket altfor lite om. I tillegg er det blitt ganske tydelig at myndighetene undervurderer denne trusselen. Det ser vi når politi bruker en total misforstått forståelse av ytringsfrihet for å tillate nazistiske organisasjoner å bruke offentlige møteplasser for å drive rekruttering til fremtidige voldsangrep, sier samfunnsdebattant og masterstudent i filosofi Axel Fjeld til utrop.no.

Ytre høyre har et voldspotensial som undervurderes, ifølge samfunnsdebattant Axel Fjeld.
Foto : Terry Ganeshalingam
Flere hundre voldshandlinger
Ifølge forskning.no er det mer høyreekstrem vold i Sverige og Finland.

Fjeld kommenterer tallene slikt:

– Faktum er at skandinaviske nynazister har begått flere hundre voldelige angrep de siste tiårene, deriblant over 30 drap, hvor 22. juli ikke er inkludert. Angrepene og volden retter seg mot etniske og seksuelle minoriteter, samt mot feminister og fagforeningsfolk, sier han.