Glede over at aktivist fra Vietnam er satt fri

Fri: Menneskerettsaktivisten Nguyen Bac Truyen er ute av fengslet i Vietnam. Sammen med kona Kim Phuong Bui er han nå kommet trygt til Tyskland.
Foto: Privat/Facebook
I 2020 fikk den fengslede menneskerettsaktivisten Stefanusprisen. Fredag kom nyheten om at vietnamesiske Nguyen Bac Truyen er sluppet fri.

Truyen fikk forlate fengslet fredag 8. september, og sammen med kona Kim Phuong Bui kom han til Tyskland samme dag.

– Gledelig

– Dette er en gledens dag, jubler generalsekretær Ed Brown i Stefanusalliansen etter løslatelsen.

– Truyen har uselvisk stått opp for andres rettigheter og har satt egen helse og sitt eget liv i fare, sier Brown i en uttalelse fra den kristne trosfrihets- og menneskerettsorganisasjonen.

Krav: – Kampen for trosfrihet i Vietnam er ikke over. Vårt krav er frihet for flere samvittighetsfanger, sier Stefanus-general Ed Brown (Foto: Stein Gudvangen/KPK).
Foto : Stein Gudvangen/KPK

Tysklands utenriksminister, Annalene Baerbock, tok opp Truyens situasjon med sin vietnamesiske motpart i Berlin i fjor høst, og det tyske utenriksdepartementet bekrefter nyheten om løslatelsen.

– Vi applauderer løslatelsen av denne menneskerettsaktivisten. Dette er en viktig humanitær handling fra Hanoi-regjeringen, heter det i en uttalelse fra Berlin.

Truyen er jurist, og i 2020 fikk hoa hao-buddhisten Stefanusprisen for sin innsats for tros- og livssynsfrihet i hjemlandet Vietnam. Da hadde han sittet tre år i fengsel etter at han ble arrestert på åpen gate i Ho Chi Minh-byen 30. juli 2017. Han ble da internert i en fangeleir kalt B14.

5. april i 2018, i hovedstaden Hanoi, fikk Truyen en dom på 11 års fengsel og tre års prøvetid for sin virksomhet. Sammen med en gruppe andre demokratiforkjempere ble han dømt for «aktiviteter med sikte på å styrte folkets styre».

Truyen sonet deretter i An Diem-fengslet inntil han i 2022 ble overført til Gia Trung-fengslet. Det var derifra han ble løslatt for tre dager siden, ifølge informasjon som Stefanusalliansen har mottatt.

Til Tyskland

Etter løslatelsen møtte han sin kone, og sammen fløy de samme dag til Tyskland.

– De er meget takknemlige for innsatsen til både organisasjoner og enkeltpersoner som har kjempet for religionsfriheten i Vietnam og for deres sak spesielt, sier Truyens støttespiller, Michelle Nguyen, til Stefanusalliansen.

Truyens kone sendte en sterk videohilsen til seremonien ved utdelingen av Stefanusprisen i 2020, en markering prisvinneren dessverre ikke kunne være til stede på eller bivåne.

– Prisen er en stor ære og en fantastisk oppmuntring mens han ofrer sin frihet og helse for å beskytte retten til tros- og livssynsfrihet for alle, sa hun i sin takketale fra hjemmet.

I begrunnelsen for tildelingen nevnes blant annet «…hans langvarige innsats for tros- og livssynsfrihet og forsvar for rettighetene til minoriteter som møter diskriminering og undertrykkelse i Vietnam». «…hans kompromissløse engasjement for et demokratisk samfunn hvor menneskerettighetene respekteres og hvor det er rettferdighet for alle, uavhengig av sosial, kulturell eller religiøs identitet», nevnes også. Han krediteres også for de store personlige omkostningene han og familien har vært utsatt for.

Påkjenning

Begrunnelsen sier videre at Truyen har risikert liv og helse for andres rettigheter, og han har utvilsomt vært utsatt for store påkjenninger i fengsel. To ganger har han sammen med medfanger gått til sultestreik mot det de oppfatter som umenneskelig behandling.

9. november i fjor krevde Truyen å bli tatt med til et militærsykehus, og der ble det slått fast at han led av diabetes og en hjertesykdom. Likevel fikk han ingen behandling, bortsett fra at kona fikk sende ham diabetes-medisin.

Trakassering

Truyen er også blitt fengslet tidligere. Fra 2007 satt han inne i tre og et halvt år. Da han kom ut fortsatte han sin innsats og ble flere ganger utsatt for vold og trakassering fra landets strenge sikkerhetsapparat.

Den samme behandlingen rammet kona som siden 2019 har hatt forbud mot å reise utenlands. Både hun og søstrene er traumatisert etter politiets angrep.

Ekteparet er lovlig gift, men har aldri kunnet feire bryllupet. Rett før de skulle gifte seg i 2014, omringet hundrevis av politifolk og andre fra myndighetene huset deres og avfyrte skudd, knuste vinduer, brøt opp dørene, ransaket huset og ødela det buddhistiske alteret.

Truyen ble overfalt og ført bort. Arrestasjonen var ulovlig og grunnløs og førte til internasjonale protester. Han ble løslatt et døgn senere, men advart mot å vende tilbake til provinsen der han støttet de hardt forfulgte hoa hao-buddhistene i Mekongdeltaet sør i landet.

Flere fengslet

Nå håper man i Stefanusalliansen at flere samvittighetsfanger kan få sin frihet. I samme fengsel som Truyen var i, sitter fortsatt Nguyen Trong Ton, en protestantisk pastor og menneskerettsaktivist som var en av de andre som ble dømt i rettssaken i Hanoi i april 2018. Ton fikk 12 års fengsel, og Stefanusalliansen har sendt en appell for å få ham fri.

– Kampen for trosfrihet i Vietnam er ikke over. En rekke samvittighetsfanger sitter fortsatt fengslet, og vårt krav er deres frihet, sier Stefanus-general Ed Brown.