Støre besøkte synagoge og moské i Oslo

Hensikten med besøkene er å møte representanter for Det mosaiske trossamfunn, Muslimsk Dialognettverk og Islamsk Råd Norge.
Foto: Statsministerens kontor
Statsminister Jonas Gahr Støre besøkte fredag synagogen i Oslo og moskeen Islamic Culture Centre. – Vi vil forsvare menneskers rett til trygghet, sier Støre.

Statsminister Jonas Gahr Støre besøkte fredag synagogen i Oslo og moskeen Islamic Culture Centre.

– Vi vil forsvare menneskers rett til trygghet, sier Støre.

Besøkene skjer med bakgrunn i krigen mellom Israel og Hamas i Gaza, som brøt ut for to uker siden.

– Vi har hatt kontakt underveis, men det var fint å komme hit i dag og gi uttrykk for at jødene våre skal være trygge i Norge og at vi skal sikre synagogen med den sikkerheten de behøver. Men også at vi sammen skal sikre at unge mennesker skal få ha sin tro og identitet på en trygg måte i Norge, sier Støre til NTB under besøket i synagogen.

Besøket i synagogen startet klokken 9.45. Statsministeren ble tatt imot av rabbineren og av ansatte da han ankom synagogen.

Hensikten med besøkene er å møte representanter for Det mosaiske trossamfunn, Muslimsk Dialognettverk og Islamsk Råd Norge.

Fortvilelsen rammer alle

– Fortvilelsen over det som rammer sivile på en grusom måte, opplever jeg her gjelder alle som rammes, og det ønsker jeg også å høre fra de muslimske miljøenes side. Vi må lage kanaler som gjør at vi ikke setter opp motsetninger her i Norge og gjør det mer utrygt for alle, sier Støre.

– For meg er det viktig med dialog, og jeg vil høre hvordan jøder og muslimer her hjemme opplever situasjonen, sa Støre (Ap).

Lidelsene som påføres sivile i krigen gjør dypt inntrykk på alle

Klokken 12.15 gikk turen videre til moskeen på Tøyen, hvor Støre møtte representanter for Islamsk Råd Norge og Muslimsk Dialognettverk.

Statsminister Jonas Ghr Støre besøkte Islamic Cultural Center.
Foto : Statsministerens kontor

Etter møtet der fortalte Støre om sterke inntrykk.

– Her møtte jeg blant annet en pappa som har en datter og et barnebarn inne i Gaza. Det gjør sterkt inntrykk, sier Støre til NTB.

– Vi i Norge må ta godt vare på hverandre, og møtene jeg har hatt i dag gir håp. Den dialogen og respekten de viser for hverandre, kan vi bygge videre på, fortsatte statsministeren.

Han mener at den pågående konflikten ikke er en religiøs krig, men påpeker at mange som tilhører tros- og livssynssamfunn opplever en usikkerhet.

Statsministeren benyttet anledningen til særlig å takke både de jødiske og muslimske miljøene for at de tar ansvar for at unge mennesker får ha sin tro og identitet på en trygg måte i Norge. Han trakk også fram at det viktig med god dialog på tvers av livssynssamfunnene.

– Vi må holde dialogen åpen slik at vi har noe å bygge videre på framover og for å hindre at sitasjonen ødelegger for fellesskapet vårt. Jeg er opptatt av hvilke ord vi bruker og hvordan vi snakker sammen om dette. Det er en urolig verden og en dramatisk tid. Vi må stå sammen for å unngå mer polarisering og hat her hjemme. Vi må bekjempe antisemittisme og antimuslimske holdninger og ikke la dem få grobunn, sa Støre.

Snakket med partene

Torsdag snakket Støre med Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Tidligere har han også snakket med palestinernes president Mahmoud Abbas.

– Situasjonen i Gaza er svært urovekkende der sivile rammes av krigføringen og mangler tilgang på mat, vann, medisiner, sa Støre etter samtalen med Netanyahu.

Støre har også tidligere snakket med president Mohammed bin Zayed al-Nahyan i De forente arabiske emirater og kong Abdullah av Jordan om situasjonen i Midtøsten.

(©NTB)