Spesialenheten skal etterforske kirkeasyl-pågripelse

Politiet vet ikke om Delnia leverte inn papirene sine til dem i 2008. Det som er sikkert er at hun i dag lever som en papirløs ungdom i Norge.
Foto: Søren Storm Hansen
For ett år siden opplevde en afghansk familie å bli brutalt pågrepet i kirkeasyl på Fitjar. Nå skal pågripelsen etterforskes av Spesialenheten for politisaker.
0Shares

– Saken det refereres til er anmeldt til Spesialenheten. Vi kan ikke kommentere den av hensyn til etterforskningen, sier kommunikasjonsrådgiver Daniel Drageset i Politiets utlendingsenhet til VG.

23. februar i fjor ble familien på fem hentet ut av bedehuset Betania på Fitjar, med begrunnelsen at det ikke var en kirke og dermed ikke kirkeasyl.

– Vi våknet av glass som knuste. Det viste seg å være vinduet på ytterdøren. Døren til bedehuset var brutt opp. Inn i menighetssalen stormet noen med høye kamprop, forteller faren.

Faren sier til VG at han ikke vet hvorfor politiet aksjonerte på denne måten mot familien.

– Jeg hadde åpnet, så kunne de forklart hva som var i ferd med å skje. Dette var en svært brutal opplevelse for familien vår. Jeg håper andre slipper å bli behandlet på samme måte av politiet.

Under etterforskning

Pastor Frank Håvik og menigheten Nytt Liv i Fitjar anmeldte i oktober Politiets utlendingsenhet (PU) til Spesialenheten for politisaker.

Leder for Spesialenhetens etterforskningsavdeling i Midt-Norge og Nord-Norge, advokat Halvor Hjelm-Hansen, bekrefter til VG at saken nå er under etterforskning.

– Vi har formelt besluttet etterforskning i saken. I første omgang gjennomgår vi dokumentasjon og planlegger avhør. Saken er prioritert fremover, opplyser Hjelm-Hansen.