Falske Breivik-kommentarer på Resett.no

Twitterprofilen til fake-personen Jan A. Johansen, opprettet av NRK Satiriks.
Pensjonert industriarbeider Jan Atlas Johansen er en oppdiktet person som poster utdrag fra Anders Behring Breiviks manifest i kommentarfeltet på Resett.
Eva Holte
Latest posts by Eva Holte (see all)

Bak kommentarene til Jan A. Johansen står NRK1-programmet “Satiriks på ekte”. Prosjektleder Stig Morten Lorentzen Waage sier til VG at hensikten er å vise at det som i 2011 ble oppfattet som radikalt hatefulle meninger er blitt dagligdags i den politiske samtalen i Norge. 

Det har ikke lykkes Utrop å finne profilen til Jan A. Johansen på Facebook.

Helge Lurås, redaktør i Resett, har skrevet om saken på resett.no. I Resett-artikkelen hevder de at NRK har strafferettslig ansvar for kommentarene. 

Fra kommentarfeltet til Resett.no.
Foto : Screenshot

Redaktører har imidlertid også et særlig strafferettslig ansvar for det som publiseres i eget medium. I en sak om Satiriks-stuntet oppfordrer Resett lesere som oppfatter Jan A. Johansens kommentarer som hatytringer å anmelde NRK til politiet for brudd på straffelovens paragraf 185.

– Det er NRK som er Jan A. Johansen, skriver Resett.

På spørsmål fra VG om Satiriks ikke bare oppnår å skape økt interesse og mer oppmerksomhet rundt manifestet til Breivik, svarer Waage: – Det håper jeg ikke vi gjør. Ved å vise hvor galt det kan gå på grunn av dette, tror jeg heller at vi bidrar til det motsatte. 

Les mer om konflikten mellom Satiriks og Resett