– Innvandrerkritiske har mer til felles med innvandrere enn velvillige globetrottere har, skriver Lars Cuzner.
Foto: Illinois REALTORS
Det nye partiet ønsker å utfordre konvensjonelle ideer om rasister og anti-rasister som motpoler
Lars Cuzner, kunstner og grunnlegger av Intelligenspartiet.
Latest posts by Lars Cuzner, kunstner og grunnlegger av Intelligenspartiet. (see all)

Intelligenspartiet krever stemmerett for personer uten stemmerett. Stemmerett for Norge i EU og stemmerett for ikke-statsborgere i Stortinget. Det lyder kanskje som om vi har ferdigdefinerte verdier. Det har vi ikke. Rike aristokrater ga ikke stemmerett til fattige fordi de hadde de samme verdiene, tvert imot, de gjorde det for å unngå vold. Like verdier er ikke grunnlag for like rettigheter.

Vrangforestillinger om de innvandrerkritiske
Det er ok å være i mot innvandring. Det er også ok å være rasist. Det burde nesten være unødvendig å si, men med alle som prøver å lage seg karriere som aktivister og politikere ved å peke på hva andre er, for å markere hva de selv ikke er, skulle man kunne tro at det faktisk finnes folk der ute som er helt uten fordommer. Det er ikke bra.

Kanskje du har rasistiske tanker, kanskje du har kjønnsdiskriminerende eller homofobe tanker. Da er du ikke like utviklet som andre, dine verdier hører ikke hjemme her, sies det. Innvandrerkritiske får ofte høre dette fra anti-rasister. Anti-rasistene bruker altså akkurat den samme logikken som innvandringskritikerne bruker mot innvandrere som kommer med rasistiske, kjønnsdiskriminerende eller homofobe tanker.

Ønsker du å være solidarisk, må du arbeide sammen med de innvandrerkritiske imot de onde kreftene som fører til migrasjon

Diskriminering kan selvfølgelig medføre stygge og umenneskelige situasjoner, men poenget er å si at fordommer er noe vi må leve med, bli bedre til å leve med, ikke viske ut. Troen på at det faktisk eksisterer folk uten disse tanker har allerede bidratt til en kulturell vrangforestilling om en overlegen høykultur som tror at de ikke bidrar til migrasjon men samtidig drar nytta av migrasjon.

Leger Uten Grenser bidrar til å opprettholde urett
Innvandring er bra fordi vi får høyt utdannede leger og ingeniører, og fordi vi ikke har nok unge til å ta hånd om de eldre, sies det. Disse argumentene fra egalitære stemmer er mer overlegne enn noe annet, fordi de fordrer fattigdom og krig i andre deler av verden. Jeg pleier å snakke negativt om Leger Uten Grenser. Det er ikke populært. Jeg mener at de både bidrar til å støtte autokraters uvilje til å satse på infrastruktur, og tar fra lokalbefolkningens akutte behov å lage opprør mot makten som styrer dem. Jeg får mye kjeft når jeg sier det, men høyt utdannede og erfarne leger kommer hit og vi sender samtidig nyutdannede, uerfarne leger den andre veien. Skal vi i denne ekvasjonen være filantropene? Videre har vi Ingeniører Uten Grenser, Designere Uten Grenser, Klovner Uten Grenser, det finnes i det hele tatt ingen grenser for hvor mye vi er villig til å dra nytte av grenseløsheten vår. Alt er en symbolsk dask i fjeset fra de bekvemme humanitære.

Er du villig til å gi opp egne privilegier?
Tror du på fri bevegelse for alle i verden, på lik linje med den du har med det norske passet ditt? Hvis du virkelig ser deg selv som solidarisk med resten av verden, ville du argumentert for å gi opp den urettferdige frie bevegelsen du selv nyter, til den dagen alle har den samme retten til bevegelse. Til dags dato er de eneste jeg har møtt, som har vært villige til å forhandle ned sin frie bevegelse, de innvandrerkritiske. Og da bare hvis det betyr færre innvandrere. Jeg kan respektere det ståstedet. Ikke fordi innvandrere plager meg nevneverdig, men fordi «check your privilege» bare er tull hvis du ikke selv er villig til å gi opp privilegier.

Ønsker du å være solidarisk, må du nok arbeide sammen med de innvandrerkritiske imot de onde krefter som fører til migrasjon. Innvandrerkritiske har nok mer til felles med innvandrere enn hva velvillige globetrottere har, som flagger stolt med sin humanisme. Jeg mener at det nå er på høy tid for rasister og anti-rasister å ta en felles kamp mot de krefter i verden som medfører uønsket migrasjon og flukt, for fienden er den samme: Grådige, maktsultne globalister som sier at stammer tilhører en primitiv fortid.

Opportunisme ligger ofte bak
De som tror at stammer er det motsatte av menneskelig utvikling tror det fordi de aldri har måttet kjempe for sine egne. De snakker godt, de vet hvordan ord legges riktig for å høres ut som om de kjemper for alle, men de kjemper bare for status og personlig økonomi. Utviklingsarbeid gir eksempelvis både status og personlig vinning.

Det finnes mange opportunister; de som vil overdrive hvor farlig rasister er (det finnes karrieremuligheter her), og de som vil overdrive hvor farlig innvandrere er (det finnes også karrieremuligheter her).
Vi skal ta makt fra opportunistene. Om ikke annet, skal Intelligenspartiet bevise en ting, at mange som pekes ut som rasister vil støtte innvandreres rett til å stemme i nasjonale valg.