Sjakk-Carlsen tar et oppgjør med rasisme

Carlsen starter kampen med sorte brikker i stedet for hvite, et valg som skal symbolisere at ingen bør ha en fordel som følge av hudfarge.

Carlsen blir i så fall den første stormester som bryter sjakkens første regel om å alltid starte med hvite brikker.

– Regelen handlet aldri om rase eller politikk, men vi kan bryte den og sende et budskap til alle som mener at farge bør gi en fordel, i sjakk eller i livet, sier Magnus Carlsen i videoen som ble publisert i forbindelse med den internasjonale dagen for rasediskriminering.

I videoen spiller Carlsen mot nederlandske Anish Giri, verdens fjerde best rangerte sjakkspiller. Carlsen starter kampen med sorte brikker i stedet for hvite, et valg som skal symbolisere at ingen bør ha en fordel som følge av hudfarge.

– Viktig budskap

Kampanjen er et samarbeid mellom UNESCO og Magnus Carlsens selskap PlayMagnus.

Som en del av kampanjen kan sjakktilhengere starte med sorte brikker når de spiller kamper i Carlsens app og på chess24.com de neste 30 dagene. Carlsens hovedoppgave er å spre budskapet og emneknaggen #moveforequality på sosiale medier.

– Det er en veldig viktig og lett sak å støtte. I tillegg synes Magnus at det er et artig poeng å starte med svarte brikker, forklarer Carlsens manager Espen Agdestein til NRK.

Klikk her for å lese saken på NRK