– Misvisende og upresist om afrikanere i Norge i NRK

Faksimile
«Mangel på nedskrevet historie», skrev NRK. – Nei, historien er allerede nedskrevet og gitt ut som bok, sier Cisse Yacouba, forfatteren bak boka Afrikanere i Norge.

I forbindelse med Black History Month lager NRK en serie artikler knyttet til Afrikanere i Norge. I en av artiklene sier lederen for Black History Month, Ida Evita de Leon, at afrikanernes historie i Norge ikke er nedskrevet.

– Utrolig nok, fant hun mer informasjon på Instagram, enn i Nasjonalbiblioteket, heter det i artikkelen.

Et enkelt søk på “Afrikanere i Norge” på Google viser det stikk motsatte. Forfatter og forsker Cisse Yacouba er mannen bak boka Afrikanere i Norge gjennom 400 år (2011), og har gjort en omfattende forskning om temaet. Dette kjenner NRK til.

I boka ønsket jeg å dokumentere den afrikanske tilstedeværelsen i Norge fra ca sent 1500 til nyere tid.

– I boka ønsket jeg å dokumentere den afrikanske tilstedeværelsen i Norge fra ca sent 1500 til nyere tid. Femten års arbeid resulterte i boken som ble utgitt i 2011. Også i ettertid har jeg jobbet bredt med tematikken og det vil forhåpentligvis komme en ny bok med flere bidragsytere i 2024, sier Yacouba til Utrop.

Provoserende av NRK

– Det har vært krevende og til tider svært tungt å grave frem denne delen av historien i norske og utenlandske arkiver. Det er derfor trist og provoserende at disse anstrengelsene blir bil oversett av NRK. Her får man inntrykk av at Leon gjør nybrottsarbeid. Noe som ikke er tilfellet. Dette er uprofesjonell journalistikk av NRK i og med at informasjonen om arbeidet ovenfor er lett tilgjengelig, skrev Yacouba i en epost til NRK.

– Det kan virke som om det er Ida Leon ved Black History Month som står for et banebrytende arbeid om å belyse en historie, men dette er feil. Dette er en historie jeg har brukt mange år for å dokumentere, sier han.

Nyhetssjef i NRK, Bjørnar Brechan, sier til Utrop at de er klar over boken til Yacouba, og mener de gjorde godt nok research i forveien.

– Vi skriver jo at det er et par hyller om temaet i Oslo byarkiv, altså at det finnes noe. Yacouba skrev selv i Utrop i 2021 at det finnes svært få skriftlige kilder om afrikanere i Norge, og vi mener derfor at vi har dekning for det vi skriver, sier Brechan.

Hvorfor stiller dere ikke kritiske spørsmål til de Loen når hun påstår at hun starter et banebrytende arbeid? Historien er jo nedskrevet og den er tilgjengelig med et tastetrykk? 

– Vi skriver ikke at det ikke er noe nedskrevet om afrikanere i Norge, vi skriver at det er lite eller mangelfullt, slik som også Yacouba skrev for et par år siden. Den artikkelen han kritiserer for handlet om en person og hennes opplevelser og mål, sier Brechan.

Ordknapp de Leon

– Jeg ønsker å takke Yacouba for den viktige jobben han har gjort, og vil også vise til denne nyhetssendingen i NRK kapittel 8 Black History Month. Og dette klippet, skriver de Leon i en e-post til Utrop.
– Håper enda flere kommer på banen, særlig Nasjonalbiblioteket, for å sørge for at våre mangfoldige fragmenter (gamle, som nye) blir samlet inn, dokumentert, tilgjengeliggjort og formidlet som en del av historien om Norge. Norge er i en ny nasjonsbyggingsfase, og vår mangfoldige historie må opp og frem. Vi må få reell representasjon i historiefortellingen om Norge, sier hun til Utrop.