EU kan internere barn på flukt

Ny EU-avtale om migrasjon kan åpne opp for at barn på flukt kan interneres.
Foto: Pixaby
Bak lukkede dører har Frankrike, Nederland og andre sørget for at EUs nye migrasjonspakt ligger an til å bli strengere mot barn enn noen gang.

EU er i ferd med å godkjenne en migrasjons- og asylpakt som gir myndighetene lov til å holde barn internert ved yttergrensene, skriver Vårt Land.

Avtalen kom i stand etter måneder med forhandlinger bak lukkede dører. Mange fant sted i Coreper, en komité av ambassadører fra alle EU-land som forhandler om framtidige lover. Norge har deltatt i flere av møtene. Møtereferater avslører for første gang hvordan en rekke regjeringer i all hemmelighet arbeidet for å gjøre forslagene strengere.

Konfidensielle dokumenter som Investigate Europe har hatt tilgang til, avslører hvordan Frankrike og Nederland, sammen med blant andre Danmark, Malta og Tsjekkia, presset forhandlerne til å skjerpe tiltak i migrasjons- og asylpakten.

Slike tiltak kan være i strid med FN-konvensjonen om barns rettigheter, som alle EU-landene har undertegnet, mener aktivister og FN.

Samarbeider på migrasjonsfeltet

Norge er ikke formelt med i EUs asyl- og flyktningpolitikk, men er i passfrihetsområdet Schengen. Norske diplomater har deltatt og iblant tatt ordet i møter der migrasjons- og asylpakten er blitt meislet ut.

– Det er positivt at EU har lykkes i å komme til politisk enighet om pakten for migrasjon og asyl. Dette er en historisk milepæl i samarbeidet på feltet. Håndteringen av ulike kriser har vist at det er helt nødvendig at de europeiske landene samarbeider om migrasjonshåndtering, sier statssekretær i Justisdepartementet, Even Eriksen (Ap), i en e-post til Vårt Land.

Hjelpeorganisasjoner svært kritiske

Avtalen vil føre til en «bølge av lidelse hvert skritt på reisen» for de som forsøker å komme inn i Europa, spår Amnesty International. Redd Barna slår også alarm.

– Vi er veldig bekymret for hva denne avtalen vil bety for barn som søker beskyttelse i Europa, sier Camilla Engeset, spesialrådgiver for barn på flukt i Redd Barna Norge.

Spesialrådgiver i Redd Barna, Camilla Scharffscher Engeset, er bekymret for at avtalen vil ramme barn på flukt.
Foto : reddbarna.no

Hvis den nåværende teksten blir godkjent, kan blant annet følgende bli lov i EU-land:

  • Barnefamilier kan interneres i sentre på grensen mens søknaden behandles, uavhengig av barnas alder.
  • Enslige mindreårige kan bli internert på grensen hvis de utgjør «fare for nasjonal sikkerhet». Barn som kommer fra «trygge land» eller bevisst villeder myndighetene med usann informasjon, kan få søknaden behandlet i et hurtigspor på tre måneder, men ikke på grensen.