Norge stanser adopsjoner fra Peru, Sør-Afrika, Tsjekkia og Ungarn

En ny handlingsplan fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) har som fokus på å bedre tilliten mellom barnevernsinstitusjonene og flere av innvandrermiljøene.

Grunnen er at Bufdir ikke kan være sikre på at adopsjonene fra disse landene gjennomføres på en lovlig, etisk og forsvarlig måte, skriver VG som meldte om saken først.

Bufdir bekrefter vedtaket på sine nettsider.

Organisasjonene som har stått bak adopsjonene fra de aktuelle landene kan klage på vedtaket. Adopsjoner fra fire andre land har blitt stanset i løpet av det siste halvåret. I øyeblikket er det kun Colombia og Bulgaria det går an å adoptere fra, samt at noen adopsjoner fullføres fra Sør-Korea.

Familier som er i prosess for adopsjon av barn fra Peru, Sør-Afrika, Tsjekkia eller Ungarn må nå avslutte adopsjonsprosessen. I tillegg må søknader registrert i et av de fire landene må trekkes tilbake.

I fjor satte Bufdir en stopper for adopsjoner fra Madagaskar, Filippinene, Thailand og Taiwan.

Bufdir anbefalte i januar Barne- og familiedepartementet en midlertidig stans av utenlandsadopsjoner. Det er opp til departementet hvordan denne anbefalingen skal følges opp.

(©NTB)