Iransk menneskerettighets-forkjemper får Raftoprisen

(INNENRIKS) Den iranske advokaten Shirin Ebadi mottok søndag årets Raftopris for sin langvarige kamp for menneskerettigheter og demokratisk utvikling i Iran. Prisen ble delt ut på Den Nationale Scene i Bergen søndag kveld. Etterpå ble prisvinneren hedret med fakkeltog.

Shirin Ebadi er den første kvinnelige dommeren i Iran. Hun måtte fratre sin stilling etter revolusjonen i 1979, da et konservativt islamsk presteskap overtok styringen av landet og innførte strenge restriksjoner for kvinners deltakelse i samfunnslivet.

Raftostiftelsen begrunner tildelingen av årets pris med at Ebadi har vært en ledende figur i iransk menneskerettighetsarbeid og en aktiv forkjemper for kvinner og barns rettigheter. Hun har også påtatt seg arbeid som advokat for forfulgte personer og deres familier og er blitt utsatt for represalier på grunn av arbeidet sitt.

Ebadi har vært en del av demokratibevegelsen i Iran. Raftostiftelsen mener utfallet av demokratiprosessen i Iran ikke bare vil være avgjørende for Irans fremtid, men også kan påvirke utviklingen i hele regionen.

Thorolf Raftos minnepris for menneskets rettigheter ble delt ut for 15.gang. Raftostiftelsen jobber for åndsfrihet, politisk frihet og næringsfrihet. Ifjor gikk prisen til den sørkoreanske presidenten Kim Dae-jung. Aung San Suu Kyi fra Burma mottok prisen i 1990, året før hun fikk Nobels fredspris, melder NTB.