Rødt kort til Iran

0Shares
Latest posts by Trygve Augestad/ redcard.niso.no (see all)

For første gang siden den islamske revolusjonen i 1979 får kvinner slippe inn på fotballkamp i Iran. Men kun de fra Irland. Lørdag møtes Iran og Irland til playoff i VM-kvalifiseringen i Dublin. Returkampen går i Teheran og i går gjorde fotballforbundet i Iran det klart at tilreisende kvinner fra Irland får se kampen, men ikke iranske kvinner.

– Det har de ikke godt av, sier en talsmann fra det iranske fotballforbundet.

Begrunnelsen er helt vanvittig. De ønsker å beskytte kvinnene mot stygt språk og stygge gester som iranske menn bruker under kampen. I tv-sendte oppgjør blir publikumsstøyen skrudd ned til et minimum for å hindre at kvinnene blir negativt påvirket. Heldigvis for de irske kvinnene skjønner de ikke dette og får dermed slippe inn på kampen.

Flere iranske kvinner reagerer på denne forskjellsbehandlingen og synes det er trist at de ikke kan være der å støtte landslaget. Fotballinteressen er stor i Iran, også blant kvinner. Da Iran møtte Australia før VM i 1998 ble iranske kvinner slått og forvist fra kampen.

Dette er å gå i helt motsatt retning av hva som er akseptabelt fra det iranske fotballforbundets side. Hvis man skulle bruke denne metoden for å bekjempe rasistisk trakassering, så ville denne logikken tilsi at man bør nekte sorte adgang til stadion for å skjerme dem. I stedet for å bidra til å sette en standard som gjør fotball til en åpen arena for alle, gjør det iranske fotballforbundet det stikk motsatte. Det er fristende å kalle dette kjønnsapartheid. Det er ikke akseptabelt og kvalifiserer til rødt kort!

Måten Sør-Afrika utestengte og diskriminerte sorte medførte at de ble utestengt fra FIFA. Det burde kanskje også Iran?

Gi rasismen rødt kort