Flyktning-redaktøren

 
Foto: Privat
Journalist Tedros Abraham ble nødt til å flykte fra Eritrea til Norge for å redde livet. Nå driver han en egen avis for eritreiske flyktninger fra hele verden.

– Det er mange eritreere der ute som er lite informert om hva som foregår i hjemlandet og i verden. Mitt folk er kjent for å være veldig engasjert, og mange er opptatt av å lære mer om situasjonen der nede. Derfor var det viktig for meg å gi dem et tilbud med et klart mål: å kunne dele ideer og tilby informasjon om temaer som berører oss alle, forklarer Abraham på telefon fra Stavanger.

Eneste i Europa

29-åringen har gitt avisen det passende navnet Natna.org, som betyr “vår”. Nettavisen tar for seg flyktningers opplevelser og utfordringer og kan leses på engelsk eller tigrinja, som er det offisielle språket i Eritrea.

– Ingen har gjort noe lignende på tigrinja i Europa, så mange synes tilbudet er verdifullt, smiler han.

Tedros har jobbet som journalist siden han var 16. Han ble snart definert som en fiende av staten på grunn av sine kritiske artikler.  Forfølgelse og arrestasjoner ble etter hvert hverdagskost. Til slutt ville myndighetene tilgi 29-åringen på én betingelse: Han skulle jobbe som medierådgiver i landets informasjonsdepartement og dermed indoktrineres i regimets ideologi.

– Jeg kunne rett og slett ikke jobbe for et brutalt regime som er imot ytringsfrihet. Det var da jeg innså at jeg ikke kunne være i hjemlandet mitt lenger, forteller ham.

Jeg mener at vi har et ansvar for å komme tilbake og bygge opp igjen landet en dag.

Søkte tilflukt i ørkenen
Til slutt måtte han flykte. Han reiste først til Sudan – en farlig og strabasiøs ferd. Der jobbet han i noen år til eritreiske myndigheter fant ham og tok opp forfølgelsen.

– Heldigvis fikk jeg asyl i Norge. Det er jeg veldig takknemlig for, sier han.

Ønsker seg tilbake

Til tross for forfølgelsen, arrestasjonene og truslene han ble utsatt for, drømmer Tedros Abraham om å vende tilbake til Eritrea.

– Jeg mener at vi har et ansvar for å komme tilbake og bygge opp igjen landet en dag. Jeg er positiv og tror at landet snart er modent for forandring. Folk er mer klar over urettferdigheten og ønsker å gjøre noe med det. Jeg håper Natna kan inspirere andre eritreere til å ønske det samme, avslutter han.