Utenriksministerens besøk provoserer

0Shares

Tamiltigrene stilte opp med høytstående representanter, mens Sri Lanka-delegasjonen stilte opp med en representant for fredssekretariatet. Denne ubalansen førte til at fredssamtalene ble brutt.

Etter at Sri Lanka delegasjonen nektet å  være med på fredssamtalene torsdag forsatte tigrene på fredag å ha samtaler med Norge alene.

– Få dager etterpå kommer utenriksministeren for å snakke om bilateralt samarbeid med Norge. Dette kan oppleves som provokasjon, sier bystyrepolitiker Yogarajah Balasingam (Ap) som også er leder for Norsk-Tamil forum som er en samling av tamilske organisasjoner.


Det er Sri Lankas utenriksminister Mangala Samaraweera som er på et offisielt besøk i Norge. Her sammen med utenriksminister Jonas Gahr Støre.

– Vi er overrasket over at utenriksministeren, i en så turbulent situasjon som nå, når mange tamiler lider i nordøstlige Sri Lanka, prioriterer å snakke om forretninger, stedet for å snakke om å løse konflikten på Sri Lanka, sier Balasingam. En undersøkelse publisert nylig viser at flere hundre sivile ble drept siden fredsavtalen ble undertegnet.

– Ikke møt utenriksministeren
– Det er sørgelig at statsministeren og Kongen møter ham på nåværende tidspunkt, sier han.


Flere titalls tamiler demonstrerte mot utenriksministerens besøk og ropte “go home” da ministeren var på vei ut av Utenriksdepartementet denne formiddag. De viste også plakater av sivile tamiler som ble drept av regjeringssoldater, deriblant en familie som ble massakrert nylig i den nordlige delen av Sri Lanka.