– Ikke valgfusk, sier Khamenei

0Shares

– Folket valgte den de vil ha. Det iranske valget viser at folk hadde tillit til det islamske systemet, sa Khamenei i det som var hans første tale etter det omstridte valget en uke tidligere.


Han fremholdt også at Irans fiender angriper legitimiteten til de islamske myndighetene når de stiller spørsmål ved valget.


Titusener av mennesker hadde møtt fram da den mektige ayatollaen for første gang holdt tale etter uroen og massedemonstrasjonene som brøt ut etter at sittende president Mahmoud Ahmadinejad ble erklært som valgvinner.


– I dag trenger den iranske nasjonen ro. Det er vanskelig å finne den rette vei dersom man er opprørt, sa han i følge BBC. Ayatollaen ba også unge iranere om å «søke rettledning i religionen».


Sterk reaksjon
NRK-journalist Arezo Naghavian mener at talen til Khamenei kommer til å skape sterke reaksjoner fra opposisjonen, og at demonstrasjonene vil fortsette.


– Hensikten med talen hans var å være nøytral og samlende. Likevel synes jeg at hvis man leser mellom linjene, høres den ikke upartisk ut. Dette var ingen overraskelse, sier Naghavian til Utrop.no


Ayatollaen er Irans øverste leder og regnes også som en støttespiller for Ahmadinejad, som var den mest fundamentalistiske av de fire presidentkandidatene.