Gir ut høyreekstrem tegneserie

0Shares

Ungdomsavdelingen i det høyreekstreme partiet NPD, Det tyske nasjonaldemokratiske parti, har nylig gitt ut et politisk tegneseriebok, skriver Deutsche Welle.

Tegneserieboka, som heter “Enten gegen Hühner” (ender møt høner), blir av partiet markedsført som “100 prosent politisk ukorrekt” og skal leveres til rundt 30.000 husstander. Historien handler om en eng bebodd av ender som åpner sine husrom for nyinnflyttede kyllinger. Kyllingene hevder de har flyktet fra den “store stygge reven”, som forfølger og spiser dem. Etterhvert som historien fortsetter portretteres kyllingene som dårlige gjester med høy fødselsrate, tvilsom moral og anlegg for kriminalitet. Historien ender med at endene flykter til en ny eng, hvor de ender opp med å bygge en ny “stat”, godt beskyttet av en høy mur for å holde vekk kyllingene.

Virkemidler fra nazi-tiden
Internet Centre Against Racism Europe (ICARE) karakteriserer tegneseriens budskap som svært aggresiv og provoserende, hvor leserne blir oppfordret til å “ikke følge fremmede fugler”.

– I oversatt betydning betyr budskapet at man skal kjempe mot innvandring og stenge Tysklands grenser for alle som kommer til landet.skriver icare.to.

Tegneserier som progandamiddel er ikke noe nytt i tysk partipolitisk debatt, og ifølge ICARE er nasjonaldemokratenes formål særlig å nå ut til barn og unge.

– På 20- og 30-tallet lagde nazistene mange lignende propagandistiske tegneseriebøker hvor man brukte rim, korte dikt og dyremetaforer. Teknikken og skrivemetoden har alltid vært vanlig i normale barnebøker. Det som imidlertid er skremmende, er at metaforene nå på samme måte brukes til å sverte innvandrere, slik man den gang svertet jøder og andre, står det i icare.to.