Briter i harnisk over islamistmarsj

Lederen for Islam4UK, Anjam Choudary, er en svært omstridt figur i Storbritannia. Han går inn for at landet skal styres etter sharialovgivning og bl. a at homofile skal steines i hjel. Nå vil han og hans tilhengere marsjere mot britenes krigsinnsats i Irak og Afghanistan.
Foto: flickr.com
Ekstremistgruppe vil marsjere mot Storbritannias krigsinnsats i Irak og Afghanistan. Toppolitikere og vanlige folk har kommet med meget sterk kritikk av den planlagte protesten.
0Shares

500 medlemmer i den ytterliggående organisasjonen Islam4UK har planlagt å marsjere gatene i landsbyen Wootton Bassett og protestere mot britenes krigsinnsats i Irak og Afghanistan, skriver The Daily Mail.

Marsjen skal etter planen holdes kommende helg. Her skal medlemmene paradere med tomme
kister for å symbolisere “folket som er blitt nådeløst myrdet på grunn av sin tro”.

Offentlig harme

Wootton Bassett er kjent for å ha bidratt med mange soldater, og parader for å hedre de hjemvendte drepte fra Irak og Afghanistan holdes ofte. Og derfor er reaksjonene på at Islam4UK nettopp har valgt å holde marsjen her såpass kraftige. Gruppen ledes nemlig av den omstridte imamen Anjem Choudary, som fra før av både har hyllet bakmennene fra  9/11 og London-angrepene sommeren 2005 som “martyrer for den islamske tro”. Choudary har ved flere anledninger også sendt truende beskjeder på nett til soldatfamilier med klar oppfordring om å konvertere til islam.

350.000 Facebook-brukere har signert et opprop hvor de fordømmer Islam4UK og den planlagte protesten. Innenriksminister Alan Johnson har uttalt at han vil støtte enhver anmodning om å forby marsjen og statsminister Gordon Brown har også vært kategorisk i sin kritikk.

– Å holde marsjen er et kvalmt og avskyelig tiltak, som ikke vil gjøre annet enn å skape enda mer splittelse og hat, uttalte Brown til The Daily Mail.

Ekstremistisk mindretall

Også flere britiske muslimer har gått sterkt ut mot marsjen. Pensjonist Abdul Latif (65) har siden 1995 bodd sammen
med kona Samina (52) i Wootton Bassett. Begger fordømmer Islam4UK som “ekstremister”.

– Selv om vi begge er troende, nekter vi å støtte så ytterliggående folk som Islam4UK. Vi har begge flyktet på grunn av vold og religiøs ekstremisme, og har
derfor stor sympati med familiene som har mistet barna sine i krig. Jeg synes de kjemper for oss alle.