Innvandrere kan også stemme høyreradikalt

Foto: Arkiv.
Nasjonalisme og lengten etter hjemlandet hjalp det sterkt høyreradikale og fremmedfiendtlige partiet Jobbik til et godt valgresultat, hevder lederen for Antirasistisk Senter, Kari Helene Partapuoli (bildet).
0Shares

I det ungarske parlamentsvalget 11. april fikk det sterkt høyreradikale partiet Jobbik 16 prosent av stemmene og kom inn i nasjonalforsamlingen for første gang. Enda mer oppsiktsvekkende er det at engelsk presse kunne rapportere at nestlederen i partiet, Krisztina Morvai, dro til London for å sanke stemmer blant fastboende utenlandsungarere.

Ingen av delene overrasker leder for Antirasistisk Senter, Kari Helene Partapuoli. Hun mener ungarere bosatt i utlandet kan bli preget av nasjonalisme og en lengten tilbake
til hjemlandet.

– Jeg tror de først og fremst forholder seg til situasjonen i hjemlandet og ser på en stemme for Jobbik som en stemme for sine landsmenn.

Grenseløs høyreradikalisme
Partapuoli viser til at lignende holdninger også er på fremmarsj blant briter.

– Av den grunn kan det godt tenkes at ungarerne som bor i Storbritannia også inspireres av
for eksempel British National Party (BNP). Vi må forøvrig huske at BNP og Jobbik samarbeider i
EU-parlamentet.

Er det stadig et mer vanlig fenomen at også innvandrergrupper selv kan utvikle fremmedfiendtlige og ekskluderende holdninger?

– Jeg tror ikke det er en generell trend. Likevel er det jo klart at det også forekommer i
innvandrermiljøer. For det er ikke gitt at en innvandrergruppe har noe felles med en annen gruppe innvandrere, annet enn at de er innvandrere.