Egypt kan brenne opp

Religiøst og sekterisk vold har herjet Egypt i løpet av de siste dagene.
Foto: Jerry Jackson
Tolv egyptere er drept og mer enn 230 såret i helgens kraftige sammenstøt i Imbaba-bydelen i Kairo.
Sammenstøtene mellom kristne og muslimer på Tahrir-plassen skal ha startet med at en mann mobiliserte noen hundre ultrakonservative salafister (journ. anm., egyptisk islamsk sekt) til å hjelpe ham med å sette fri hans kone, som angivelig ble holdt i kirken mot sin vilje. Kvinnen skal fem år tidligere ha konvert til kristendommen, skriver Klassekampen.
Til tross for at politiet ble innkalt, så klarte man ikke å få folkemengden under kontroll. Snart utviklet det hele seg til blodige kamper der kristne og muslimer angrep hverandre med våpen, steinkasting og bensinbomber. Marminakirken i Imbaba-bydelen ble nedbrent, og Jomfru Maria-kirken ble angrepet.
Vil komme flere rykter
Hundrevis demonstrerte søndag kveld utenfor TV-bygget i Kairo i protest mot sammenstøtene. Alle salafistiske, islamistiske, kristne og sekulære bevegelser har tatt avstand fra sammenstøtene.
– Flere slike rykter om en konvertering, en skilsmisse, et drap eller en voldtekt vil kunne sette i gang nye sammenstøt, der begge parter hevder at de forsvarer sin tros ære. Realiteten er at landet vil brenne opp, sier Hassan Nafaa, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Kairo, til Klassekampen.