Obama: – Deres liv og drømmer betyr noe

Presidenten i USA, Barack Obama har fått tildelt fredsprisen.
Foto: Fanney Antonsdóttir
Tidligere president Barack Obama talte onsdag til unge amerikanere om den pågående i situasjonen USA etter drapet på George Floyd og tok til orde for endringer.
24Shares

– Jeg vil snakke direkte til dere unge svarte menn og kvinner i dette landet. Jeg vil at du skal vite at du betyr noe. Jeg vil at du skal vite at drømmene dine betyr noe, sa Barack Obama i et direktesendt folkemøte på nett, skriver ABC News.

Møtet ble holdt mens USA opplever storstilte demonstrasjoner i protest mot politivold og rasisme etter drapet på Floyd i Minneapolis. Politimannen som pågrep Floyd, ble onsdag siktet for forsettlig drap.

Obama sier situasjonen, som er «vanskelig, skremmende og usikker», også byr på en stor mulighet for folk til å våkne og oppdage den systematiske rasismen i USA.

– Vi må rette søkelyset mot et problem og få folk i maktposisjoner til å føle seg ukomfortable. Men vi må også overføre det til praktiske løsninger og lover som kan implementeres og overvåkes og sørge for at det følges opp, sa Obama.

Den tidligere presidenten tok til orde for å snu Floyds død til politiske endringer for å sikre tryggere håndheving av loven og økt tillit mellom politiet og samfunnet.

Han oppfordret alle borgermestere i landet til å vurdere politiets retningslinjer for bruk av makt og forplikte seg til å gjøre endringer.

– Vi er inne i en politisk sesong, men landet vårt er ved et vendepunkt, sier Valerie Jarrett, Obamas rådgiver og mangeårige venn.

– President Obama kommer ikke til å vike unna denne debatten bare fordi han ikke er i posisjon lenger.

FAKTA

* 25. mai 2020: Afroamerikanske George Floyd (46) dør etter å ha blitt pågrepet av politiet i Minneapolis i Minnesota. En film av hendelsen viser at en politibetjent holder Floyd nede med kneet presset mot nakken hans.

* 26. mai: De fire politifolkene som var involvert i pågripelsen får sparken.

– Hundrevis av demonstranter samler seg utenfor politistasjonen i byen samme kveld.

* 27. mai: Nye demonstrasjoner i Minneapolis, og det oppstår voldsomme sammenstøt med politiet. Biler og bygninger blir påtent, og det meldes om plyndring av butikker.

– Demonstrasjonene mot politivold sprer seg til flere andre byer, blant annet Memphis og Los Angeles.

– President Donald Trump tvitrer at han har bedt det føderale politiet FBI og justisdepartementet undersøke dødsfallet.

* 28. mai: Demonstrasjonene og opptøyene fortsetter i Minneapolis, der politistasjonen blir stormet og påtent, og i nabobyen St. Paul.

– Ordførerne i de to byene ber om at nasjonalgarden settes inn.

– Demonstrasjonene sprer seg til stadig flere byer.

– I Louisville (Kentucky) blir sju personer skutt og såret i en demonstrasjon, som også er en protest mot at en afroamerikansk kvinne ble skutt og drept av politiet i sitt eget hjem i mars.

* 29. mai: President Trump tvitrer om opptøyene, blant annet ordene «Når plyndringen starter, begynner skytingen». Twitter merker meldingen med at den er i strid med tjenestens forbud mot å oppildne til voldsbruk.

– Det hvite hus i Washington blir stengt og president Trump sendt i dekning i en bunker på grunn av demonstrasjoner utenfor.

– Politimannen Derek Chauvin, som forårsaket Floyds død, blir pågrepet og siktet for drap.

– Nasjonalgarden er på plass i Minneapolis.

– Justiskomiteen i Representantenes hus, som Demokratene kontrollerer, krever granskning av politidrapene på afroamerikanere i USA.

– Demonstrasjonene sprer seg, blant annet til New York der det kommer til sammenstøt med politiet.

– I Detroit (Michigan) åpner ukjente gjerningspersoner ild mot en demonstrasjon, og en 19 år gammel mann blir drept

* 30. mai: En foreløpig obduksjonsrapport konkluderer med at kvelning ikke alene var årsaken til at George Floyd døde.

– 25 byer i 16 delstater har innført portforbud nattetid, men i mange av byene trosser demonstranter forbudet. Det meldes om plyndring og ildspåsettelser. Politiet bruker tåregass mot demonstranter utenfor Det hvite hus.

– Nasjonalgarden er til stede i seks delstater. Soldater settes i beredskap ved flere militærbaser rundt om i landet.

– To politibiler kjører inn i en gruppe demonstranter i Brooklyn i New York.

– En tankbil kjører inn i en gruppe mennesker som demonstrerer på en motorveibro i Minneapolis, men ingen demonstranter skal være skadd.

31. mai: Hundretusenvis av mennesker deltar i hovedsakelig fredelige demonstrasjoner over hele USA, men minst seks mennesker blir drept i voldsutbrudd knyttet til protestene.

– Det meldes om plyndring av butikker i mange byer.

* 1. juni: President Trump oppfordrer landets guvernører til å slå hardere ned på demonstrantene. Han holder også en tale der han åpner for å sette inn militære styrker.

– Det innføres portforbud i New York nattetid, men mange trosser forbudet. Flere merkebutikker og varehus blir plyndret.

– En ny obduksjonsrapport, som er bestilt av familien til Floyd, viser at afroamerikaneren døde av kvelning som følge av trykk mot nakken og ryggen.

* 2. juni: En tredje, offisiell obduksjonsrapport konkluderer med at afroamerikanske George Floyd fikk hjertestans som følge av politiets pågripelse og trykk mot halsen.

Kilde: New York Times, DPA, AP