Prinsesse Märtha Louise tar et åpent oppgjør med rasisme

Den skjulte rasismen har nå blitt tydelig for henne etter at hun ble kjæreste med Durek Verrett, forteller prinsesse Märtha Louise.
Foto: Soulspring. Gjengitt med tillatelse
I et innlegg på Instagram forteller prinsesse Märtha Louise om hvordan forholdet til Durek Verrett har gitt henne et krasjkurs i rasisme og hvit undertrykkelse.
185Shares

Etter at hun innledet et forhold til den omstridte sjamanen har prinsesse Märtha møtt mange reaksjoner. I et langt innlegg på Instagram natt til fredag skriver hun om hvordan forholdet har gitt henne innsikt i hvordan hun bevisst og ubevisst har opptrådt overfor svarte mennesker.

Hun skriver at hun har tatt sine egne rettigheter som en selvfølge, og aldri satt seg grundig inn i hva rasisme egentlig er fordi hun var komfortabel med tingenes tilstand.

– Jeg er ikke stolt av dette, men innser at jeg må vokse for å forstå denne dype problematikken. Jeg, som en hvit person, må kurse meg selv og gå fra å være en person som er mot rasisme til å bli en antirasist, skriver hun.

Märtha Louise skriver at hun nå opplever rasisme på en annen måte enn den åpne diskrimineringen hun tidligere tenkte det var.

Den skjulte rasismen har nå blitt tydelig for henne etter at hun ble kjæreste med Durek Verrett. Hun forteller om hvordan mennesker holder seg unna Verrett, at framstående personer ikke vil ta ham i hånden, hvordan venner antar at han utnytter henne og at han ikke gis en rettmessig plass i sosiale lag.

– Pressen viser ham fram som en løgner, som voldelig og som en trussel for min familie og for meg, de deler skruppelløst historier fra hans tidligere forhold uten å sjekke fakta fordi det underbygger det inntrykket som allerede er etablert om ham. Dette er rasisme, skriver prinsessen.

– Sannheten er at jeg elsker hvordan han gir rom for meg som kvinne, lytter til mine meninger og er der for meg og jentene mine. Jeg elsker hvordan han deler sin kunnskap med verden.

Pastor under minneseremoni: – Ta kneet bort fra våre nakker!

– Tiden er inne for å stille politiet til ansvar, sa pastor Al Sharpton under en minneseremoni for George Floyd i Minneapolis torsdag.

Seremonien ble holdt på ettermiddagen lokal tid ved et universitet i den amerikanske byen.

I minnetalen tok Sharpton et oppgjør med rasismen som svarte amerikanere er blitt utsatt for gjennom flere århundrer. Han krevde reform av politiet og rettsvesenet.

– Vi kommer til å fortsette til vi har endret hele rettssystemet, sa den kjente pastoren og borgerrettsforkjemperen.

Advokaten til Floyds familie, George Crump, sa i sin tale at det ikke var koronapandemien som tok livet av 46-åringen.

– Det var pandemien av rasisme og diskriminering, framholdt advokaten.

Afroamerikanske George Floyd ble drept i forbindelse med en pågripelse i Minneapolis i forrige uke. I etterkant har det vært både fredelige demonstrasjoner mot rasisme og politivold og opptøyer mange steder i USA.

Seremonien i Minneapolis var den første, og også flere medlemmer av Floyds familie deltok her. Over Floyds forgylte kiste var det projisert et veggmaleri med teksten «Jeg kan puste nå».

46-åringen døde etter å ha ligget på bakken med en politimann over seg i mange minutter. Floyd sa flere ganger at han ikke fikk puste, men politimannen fortsatte å presse kneet mot nakken hans. Politimannen er siktet i retning av det som på norsk kalles forsettlig drap.

Al Sharpton brukte torsdag Floyds død som et bilde på diskrimineringen av afroamerikanere gjennom 400 år.

– Ta kneet bort fra våre nakker! sa pastoren i sin minnetale.