Norsk-nigerianere ut mot politivold i opprinnelseslandet

Kampanjen mot politivolden i Nigeria preger nigerianske innvandrermiljøer. Også i Norge har man holdt protester, som her utenfor Stortinget.
Foto: Fellesrådet for Afrika
Under slagord som "Stopp politivolden i Nigeria" samlet et titalls personer seg utenfor Eidsvolls plass.
235Shares

Norsk-nigerianere, og andre nigerianske innvandrermiljøer, har i flere uker holdt markeringer etter avsløringen av omfattende politivold i landet.

Union of Nigerian Nationals Norway, Fellesrådet for Afrika og African Student
Association UiO, samlet sent i oktober et titalls personer for å protestere mot politivolden.

Kampanjen fra nigerianske innvandrermiljøet går under hashtaggen #EndSARS og #EndPoliceBrutalityinNigeria. #EndSARS-kampanjen startet 3. oktober etter drapet på en ung mann i staten Delta, av nigerianske politimenn som er antatt å være del av spesialenheten Special Anti-Robbery Squad (SARS).

– Til tross for at befolkningen har protestert mot maktbruk, korrupsjon og drap begått av SARS tidligere har denne nye, massive protestbølgen fra unge innbyggere nå nådd en ny høyde, melder Union of Nigerian Nationals Norway i en pressemelding.

Kan nedlegge spesialenhet

Videre viser man til at nigeriansk politi vært beryktet for å bedrive korrupsjon, brutalitet og grove menneskerettighetsforbrytelser mot sine egne innbyggere.

– I en rapport utgitt av Amnesty International i juni i år fremkommer det at SARS har vært involvert i minst 82 tilfeller hvor det er brukt tortur eller utenomrettslige henrettelser mellom januar 2017 og mai 2020.

Grunnet de voldsomme protestene fra unge nigerianere har president Muhammadu Buhari uttalt at SARS legges ned.

– Men de som demonstrerer er ikke fornøyde før politiet reformeres og de ansvarlige i SARS blir stilt til ansvar for sine handlinger, skriver Hilde Hunnålvatn fra Fellesrådet for Afrika i en e-post.