14 dømt

Strenge straffer for medskyldige i Charlie Hebdo-angrepet

De 13 er funnet skyldig i forskjellige anklager, blant dem medlemskap i et kriminelt nettverk og å være medskyldig i angrepene.
Foto: Jean Luc Leopoldi
14 personer som var mistenkt for å ha hjulpet gjerningspersonene bak terrorangrepene i Paris i 2015, er funnet skyldig, melder Reuters.

Dommen mot de 14 som var mistenkt for å ha hjulpet dem som sto bak angrepene på satiremagasinet Charlie Hebdo og en jødisk dagligvarebutikken, falt onsdag.

Blant de 14 er 32 år gamle Hayat Boumeddiene, som er funnet skyldig i terrorfinansiering og medlemskap i en terrororganisasjon. Hun er dømt til 30 års fengsel.

Den strengeste straffen på livsvarig fengsel fikk den islamske ekstremisten Mohamed Belhoucine (33), mens to andre ble dømt til 30 års fengsel. Den 35 år gamle franskmannen med tyrkisk bakgrunn ble funnet skyldig i å bidra til terrorforbrytelser og andre tiltalepunkt og ble dømt til 30 års fengsel. Han sa umiddelbart at dommen blir anket.

Også Ali Riza Polat er dømt til 30 års fengsel. Han sees på som medskyldig til angrepet mot den jødiske dagligvarebutikken. Påtalemyndigheten ba om livstid for begge to.

Boumeddiene er den tidligere partneren til Amedy Coulibaly, som drepte en politibetjent og fire gisler i en jødisk dagligvarebutikk i dagene etter angrepet mot satiremagasinet.

Coulibaly, som ble drept av fransk politi, var venn med de to brødrene som sto bak Charlie Hebdo-angrepet.

Boumeddiene, som var en av tre som ikke var til stede i rettssalen, skal ifølge Reuters være i Syria, der hun har sluttet seg til IS.

De 13 er funnet skyldig i forskjellige anklager, blant dem medlemskap i et kriminelt nettverk og å være medskyldig i angrepene. Flere tiltalte som ble funnet skyldig i mildere lovbrudd, ble ikke funnet skyldig i terroranklager.

Tolv personer ble drept i angrepet mot Charlie Hebdo 7. januar 2015. De neste dagene ble til sammen fem mennesker drept av Coulibaly, fire av dem i den jødiske dagligvarebutikken 9. januar.

– Det har vært smertefullt. Det har vært en nødvendig og uunngåelig sørgeprosess, sier advokat Richard Malka som har representert Charlie Hebdo i saken.

– Jeg håper dette er starten på noe annet, en bevissthet, at det er en vekker, sier han til AFP.

Siden 2015 er mer enn 270 personer blitt drept i ulike terrorangrep utført på fransk jord. De mest alvolige var angrepene i Paris høsten 2015 med 131 drepte og lastebilangrepet i Nice året etter der 86 personer ble drept.