– Stirret på meg lydløst

Flyktningebåtkatastrofen i Lampedusa har endt opp med over et hundretalls drepte. Her blir en av de overlevende hjulpet i land av italienske kystvakter.
Foto: Skjermdump/YouTube/Canale25
Redningsarbeidere forteller hjerteskjærende historier om asylsøkernes desperate kamp for å overleve etter forliset utenfor Lampedusa.
0Shares

Vito Fiorino var en av de aller første som oppdaget de desperate asylsøkerne i vannet da han var ute på fisketur grytidlig torsdag morgen. Han forteller til nyhetsbyrået AP at han så flere titalls mennesker i vannet, og at mange av dem ikke hadde krefter til å ta imot redningsvestene og livbøyene som ble kastet ut til dem.

– Jeg så overlevende kjempe for livet i tre timer. Det var som en filmscene, noe du håper du aldri opplever i virkeligheten, sier han.

– Klarte ikke å holde seg i vannet
En fiskerfamilie reddet 18 mennesker. Domenico Colapinto forteller til Daily Mail at mange av asylsøkerne var for svake til å ta imot hjelp etter å ha trådt vannet i flere timer.

– Alle sammen var dekket av bensin og glapp ut av hendene våre. Jeg tok tak i en kvinne, men jeg klarte ikke å holde henne fast. Hun så på meg og sa ingenting. Hun var utslitt og klarte ikke engang å holde seg flytende, sier Colapinto.

Flest afrikanere
Smuglerbåten skal ha vært innom flere havnebyer i Libya før den la ut på den skjebnesvangre ferden mot Lampedusa. Øya ligger midt mellom Sicilia og kysten av Tunisia i det sørlige Middelhavet.

Blant de som er funnet drept er det fire barn, 49 kvinner og 58 menn. 155 personer er funnet i live, blant disse seks kvinner og fire barn – resten er menn, ifølge talsmann for den italienske kystvakten Filippo Marini.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) opplyser at alle de overlevende er eritreere bortsett fra én som er tunisier. Også personer fra Ghana og Somalia skal ha vært om bord i båten, ifølge de overlevende.