Kinesere på psykiatritoppen

Funksjonshemming blant flyktning- og innvandrerbarn skal tas på alvor, mener Justisdepartementet.
Foto: Flickr/Creative Commons
Kina er det landet i verden hvor det antas å være flest psykisk syke, ifølge helsestatistikker. Samtidig har landet store mangler i psykiatrien.
Koubang Mbilase Enyam
Latest posts by Koubang Mbilase Enyam (see all)

Bestefaren til elleve år gamle psykisk syke He Zili holder barnebarnet igjen i lenker. Behovet for hjelp til psykiske utviklingshemmede i Kina er enormt, skriver Dagbladet.

Familien bor i Zhejiang-provinsen i Øst-Kina. Gutten blir nå passet på av sin fysisk utviklingshemmede bestefar og hans psykisk utviklingshemmede far. Når He Zili er hjemme i familiens bolig, er ankelen hans lenket fast til en stolpe. Hvis gutten skal ut å leke er han lenket til faren eller bestefaren.

Kina lider under en enorm mangel på helsepersonell i psykiatrien. Ifølge tall fra helsedepartementet i Kina, publisert av den statsdrevne avisa China Daily, var det i 2010 20 000 psykiatere til de over 1,3 milliarder innbyggerne i landet, ifølge Sky News. 

Skrekkeksempel
I Kina er det mange som går uten profesjonell hjelp, og de som bor i distriktene er spesielt utsatt. I 2009 ble det anslått at omkring 170 millioner mennesker i Kina hadde en psykisk sykdom, mens mer enn 160 millioner hadde omfattende psykiske problemer, som schizofreni og paranoid psykose, ifølge Daily Mail. 

Et skrekkeksempel er 42-åringen Wu Yuanhong, som i 2001 ble dømt til fengsel etter å ha slått en 13-åring til døde. 

Han ble dømt til ett år, og da han slapp ut ble beina hans lenket fast hjemme. Da mannen rømte hjemmefra, bygde familien hans et bur, hvor Yuanhong har sittet i over ti år, skriver Daily Mail