Hjelpearbeid i vanskeligheter

Kamper og skuddvekslinger gjør det vanskelig for hjelpearbeidere å jobbe i den konfliktrammede byen Bangui i Den sentralafrikanske republikk
Foto: Flickr
Kampene som har brutt ut i Sentral-Afrika går utover hjelpearbeidet.
Koubang Mbilase Enyam
Latest posts by Koubang Mbilase Enyam (see all)

Situasjonen så farlig at hjelpearbeidet har blitt nedjustert drastisk. 

– Vi har vært nødt til å redusere våre aktiviteter. Leiren jeg jobber i er trygt, men det pågår kamper og skuddvekslinger flere steder i hovedstaden, sier Lindis Hurum i Leger uten Grenser til Dagbladet. 

Historiene som har kommet ut av Den sentralafrikanske republikk en siste tiden har vært grufulle. Unicef melder at barn er dratt inn i konflikten som barnesoldater og halshugges, mens flere melder om at folk går fra dør til dør og dreper folk med «feil» religion. 

Forverret situasjon
– De første fire ukene jeg var her, så var det veldig tøft, fordi jeg følte at det bare ble verre og verre, uansett hva vi gjorde. Men i forrige uke var det mye roligere og vi fikk vaksinert 40 000 barn mot meslinger, sier Hurum. 

Landets president har gått av, og det brøt ut nye kamper. Ifølge Røde kors ble 25 drept i Bangui i helga, samt 97 i byen Bozoum og fem M'Bata.

– Da det ble kjent at han gikk av, var det helt absurd stemning, med en blanding av feiring og flykt. Vi hørte skuddsalver samtidig som folk feiret med sang og dans, forteller Hurum.

Arbeidet med å velge en ny president har allerede startet, og nasjonalforsamlingen har fått makt til å velge en ny president i løpet av måneden. Samtidig fortsetter kampene mellom militsgrupper i flere byer i landet.