Kriminaliserer lhbt-kampen i Uganda

Ugandas president Yoweri Museveni vil ikke signere et lovforslag som vil kunne straffe homoseksuelle handlinger med lang fengselsstraff
Foto: Flickr
Ugandas president Yoweri Museveni har nektet å signere et anti-homofili lovforslag, hvor homoseksuelle kan risikere flere år i fengsel. Samtidig ønsker ikke presidenten å forbedre rettighetene til lhbt-folk i landet.
Koubang Mbilase Enyam
Latest posts by Koubang Mbilase Enyam (see all)

Ugandiske homo- og menneskerettighetsaktivister har protestert kraftig mot lovforslaget.

– Lovforslaget bryter ikke bare med menneskerettighetene, men vil også skade arbeidet mot hiv og aids, argumenterer koalisjonen Civil Society Coalition on Human Rights and Constitutional Law, skriver bistandsaktuelt.no

Men mange er enige med anti-homoaktivistene. På den ugandiske avisen Monitors Facebook-side reagerte mange med skuffelse og beskrev presidenten som feig fordi han ikke ville trå hardere til mot de homofile. 

Forslaget om dødsstraff ble ikke vedtatt etter at Storbritania og andre europeiske land truet med å slutte med den økonomiske bistanden til landet.  I 2009 ble det fremmet et forslag om dødsstraff for enkelte homoseksuelle handlinger. President Yoweri Museveni mener at parlamentet vedtok lovforslaget på ulovlig vis, ifølge CNN.

Lovbrudd å fremme seksuelle minoriteter
I følge Amnesty International har loven en egen straff for alvorlig homoseksualitet, som gjelder handlinger med en person som er smittet av HIV, der en person har brutt loven flere ganger, og der personer har hatt sex med mindreårige. 

Loven fremmer også forslag om fengsling av rådgivere og andre som jobber for å fremme rettigheter for lhbt-folk.

Parlamentet skal samles i februar og lovforslaget kan bli vedtatt uten presidentens signatur hvis det får flertall i parlamentet.