EU advarer Sveits etter folkeavstemning

 
Foto: Illustrasjonsfoto: europabevegelsen.no
I en folkeavstemning søndag sa sveitserne med knapp margin ja til å legge restriksjoner på innvandring. EU-kommisjonen varsler at den nå vil revurdere hele sitt forhold til Sveits. 
0Shares

Søndag ga 50,3 prosent av sveitsiske velgere sin støtte til det såkalte «Stopp masseinnvandringen»-initiativet, som går inn for at innvandringen må begrenses gjennom en kvoteordning, ifølge dn.no.

Sterke reaksjoner i EU
Wolfgang Schaüble, finansminister i Tyskland, Sveits' største handelspartner, sier resultatet av folkeavstemningen kommer til «å skape en rekke problemer for Sveits på mange områder».

Den sveitsiske regjeringen sender nå utenriksminister Didier Burkhalter på en turné til europeiske hovedsteder for å forklare resultatet og forsøke fremforhandle en løsning. Første stopp er Berlin.

Det var det nasjonalkonservative og innvandringskritiske Sveitsisk folkeparti (SVP) som tok initiativ til folkeavstemningen.

Både den sveitsiske regjeringen, store deler av næringslivet, turistsektoren og helsevesenet har gått imot å begrense innvandringen, og har argumentert med at utenlandsk arbeidskraft har bidratt positivt til økonomien.

EU-kommisjonen varsler at den nå vil revurdere hele sitt forhold til Sveits. 

– Jeg er dypt skuffet over det sørgelige resultatet av folkeavstemningen i Sveits. Å begrense innvandringen kommer til å ramme den sterke sveitsiske økonomien som er så avhengig av omverdenen, sier Sveriges EU-minister, Birgitta Ohlsson.

Bilaterale avtaler
EU er Sveits' største handelspartner. Sveits er ikke EU-medlem, men har adgang til EUs indre marked gjennom bilaterale avtaler. 23 prosent av Sveits' knappe åtte millioner innbyggere er utlendinger.