Kutter bistanden

 
Foto: weforum.org/Eric Miller
Utenriksminister Børge Brende holder tilbake deler av beløpet som sendes i bistand til Uganda etter at det ble klart at landets nye lov straffer homofili med livsvarig fengsel. 
0Shares
Avatar
Latest posts by Koubang Mbilase Enyam (see all)

Utenriksministeren understreker at det bryter med menneskerettighetene å straffe noen for deres legning.

– Derfor har jeg nå valgt å holde tilbake 50 millioner kroner i bistand for inneværende år og ønsker i stedet å trappe opp støtten til organisasjoner som jobber for menneskerettigheter og demokrati i Uganda, sier Brende til NRK.

Flere land straffer homofili, men Brende mener at den nye loven i tillegg bryter med landets grunnlov. 

– Det å bruke livstidsstraff for homofil praksis er helt uakseptabelt. Lover som dette bidrar til at dem som tilhører en allerede utsatt gruppe, kriminaliseres. Det fører med seg redsel – slike lover er altså et brudd på menneskerettighetene. Den nye loven bryter dessuten med Ugandas grunnlov, sier Brende.

Vestlig agenda
– Jeg tror ikke det er dette som skal til for å reversere loven, kommenterer seniorforsker Morten Bøås ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi).

Han er redd kampen for homofil frigjøring i Uganda fremstilles som en vestlig agenda.

– Jeg redd dette kan virke mot sin hensikt. Homofile kan framstå som lakeier for utenlandsk kulturell imperialisme. Dette er neppe heldig for homofiles kamp, sier Bøås til NRK.

Han tror ikke at det er rett fremgangsmåte å kutte den økonomiske bistanden. 

– Jeg tror ikke vi har andre alternativer enn å støtte oppunder lokale organisasjoner. Brende sier det er dette Norge skal gjøre, men jeg tror framgangsmåten er feil. Trusselen om kutt for å endre politikken tror jeg er feilslått, sier Bøås.