Innvandringskritisk parti størst i Storbritannia

Partileder for United Kingdom Independence Party (UKIP), Nigel Farage
Foto: Flickr
I følge The Sunday Times viser meningsmålinger at det euro- og innvandringsskeptiske partiet United Kingdom Independence Party (UKIP) er det partiet flest briter sier de vil stemme på foran Europaparlamentsvalget 22. mai.
0Shares
Avatar
Latest posts by Koubang Mbilase Enyam (see all)

For første gang siden målingen ble tatt opp, troner UKIP på toppen. Partiet får en oppsutning på 31 prosent, 3 prosentpoeng foran Labour, som er nest største parti med 28 prosent. De konservative, David Camerons regjeringsparti, ender på en forsmedelig tredjeplass med 19 prosent, skriver aftenposten.no.

På en måned har oppslutningen om UKIP eksplodert – til tross for at partiet i samme periode har måttet forsvare seg mot det en rekke pinlige og halvrasistiske uttalelser fra partiets egne kandidater.

Negativ oppmerksomhet
Partileder Nigel Farage har måttet beklage flere uttalelser fra lokale UKIP-kandidater. Samtidig med EU-valget i mai, er det også lokalvalg i England – og flere av disse kandidatene har vært aktive på Twitter og i sosiale medier. En lokalpolitiker skal ha bedt en profilert britisk komiker om å emigrere til “the black country” (jour. anm., seremoniell navn på et tettbygd område i West Midlands) etter at komikeren hadde uttalt seg om at etniske minortieter var underrepresentert på TV.

Storbritannias befolkning er misfornøyd med den sittende regjeringen, viser meningsmålinger. Mange mener at statsminister David Cameron ikke har levert på viktige politiske områder.
Foto : number10.gov.uk

En annen UKIP-kandidat skal ha uttalt at 70 prosent av moskéene i Storbritannia var overtatt av fundamentalister, og at islam er organisert kriminalitet kamuflert som religion. Flere andre kandidater skal ha fulgt opp med rasistiske meldinger i sosiale medier.

Scorer på misnøye
Nigel Farage fastholder at partiet har nulltoleranse mot slike elementer. I en skriftlig uttalelse fra partiet, heter det at “UKIP er en antirasistisk og ikke sekterisk parti. Alle utspill fra partimedlemmer som ikke er i tråd med disse verdiene, vil ikke bli tolerert.”

Storbritannia-ekspert og postdoktor i statsvitenskap ved Universitet i Oslo, Øivind Bratberg mener hovedgrunnen til UKIPs fremgang ikke hviler på én enkeltsak, men en generell misnøye med den sittende regjeringen. Mange velgere er desillusjonerte, og synes ikke Cameron-regjeringen har levert på noen av de viktigste politikkområdene, som justis-og innvandringspolitikken eller EU.

– Jeg oppfatter UKIP som “snillere” enn mange av de høyrepopulistiske partiene i Europa -som National Front og Sverigedemokratene. Britene har ingen tradisjon-og har alltid snudd ryggen til de mer fascistiske og brune elemtene. Selv om Farage er en mester i dobbeltkommunikasjon, er han og partiet mye mer fokusert på saker enn rase, sier Bratberg.