Feilinformasjon om kjønnslemlestet skoleklasse

 
Foto: Skjermdump/nt.se
Saken om at 30 jenter i en hel skoleklasse i Sverige skal ha blitt kjønnslemlestet, viser seg ikke å stemme.

Utrop var blant mediene som omtalte saken, først meldt av den svenske avisen Norrköpings Tidningar i juni (bildefaksimile). Avisen skrev at samtlige 30 jenter i én skoleklasse i Norrköping i Sverige var blitt kjønnslemlestet.

Nå viser det seg imidlertid at det ikke skal ha dreid seg om en hel skoleklasse, men en gruppe som var blitt satt sammen fra ulike klasser for å snakke om menneskerettigheter og omskjæring, skriver Klassekampen.

Ifølge Sveriges Radio hadde ikke journalisten i Norrköpings Tidningar sjekket fakta i saken godt nok.

Historie på falske premisser
Jentene var ikke født og oppvokst i Sverige, men nyankomne innvandrere fra land som Eritrea og Somalia.

Frilansjournalisten Richard Orange, som reiste på oppdrag for den britiske avisa The Guardian til Norrköping for å skrive om saken, mener historien hviler på falske premisser.

– Avsløringen kom likevel for seint. Innen fakta i saken ble oppklart, har den feilaktige nyheten for lengst blitt sitert av aviser verden over, sier  til SR Radiokanalen.

Vanskelig når man er ute etter klikk
Her hjemme mener Gunnar Bodahl-Johansen, ekspert på presseetikk, at redaktøransvaret gjelder selv om en redaksjon plukker opp nyheter fra utenlandske aviser.

– Noe annet ville jo være helt meningsløst, for da ville man jo ekskludert redaktøransvaret i bestemte situasjoner, og det kan man ikke gjøre, sier han til Klassekampen.

Han legger til at nettjournalistikken har ekstra utfordringer i slike saker.

– Folk får stadig sterkere krav om at sidene skal fylles fort og med noe som pirrer folks interesse.