USA vil internere barn

250 barn krysser grensen til USA daglig. Antallet familier som tar seg inn i landet ulovlig har også økt kraftig det siste året. Bildet er tatt på grensen mellom USA og Mexico i 2013
Foto: Brooke Binkowski
En voldsom økning i antallet familier som vandrer inn i USA ulovlig har fått den amerikanske regjeringen til å vurdere å gjenopplive ordningen med internering under tøffe, fengselslignende forhold. 
0Shares

Han ble bare 11 år gammel. Gilberto Francisco Ramos Juarez døde i forsøket på å komme seg fra Hounduras til USA. Alene. Han hadde reist over 200 mil da den vesle kroppen hans etter alt å dømme ikke lenger utsto varmen på grensen mellom Mexico og Texas. Det er den tyske avisen Die Zeit som forteller om dødsfallet. 

I det siste har økningen av enslige barn, noen helt ned i femårsalderen, som prøver å ta seg inn i USA ulovlig, fått mye oppmerksomhet i USA. 250 barn krysser grensen alene hver eneste dag, noe president Obama betegner som en “humanitær nødssituasjon”. Men det er en annen gruppe som har økt enda mer, nemlig familier. Ifølge NBC News har det kommet 55 000 familier over grensen i 2014, en økning på hele 500 prosent sammenlignet med i fjor. 

Drastisk tiltak
Det er denne situasjonen som har fått Obama-administrasjonen til igjen å åpne for at familier, barn innbefattet, skal kunne holdes internert over lengre tid. De fleste som kommer, er mødre med barn fra Honduras, El Salvador og Guatemala. 

– Det faktum at disse mødrene har flyktet fra vold for å beskytte sine barn og sine egne liv, blir ikke hørt av myndighetene, sier Royce Bernstein Murray, politisk talsperson i National Immigrant Justice Center. 

Internering av familier har lenge vært blant de mest kontroversielle elementene i USAs interneringssystem for innvandrere, som er verdens største, ifølge NBC News. Sist gang dette ble prøvd ut, førte det til at regjeringen ble saksøkt da det kom for en dag at innvandrerfamilier med barn ble holdt mot sin vilje i lang tid under svært dårlige forhold. 

Planene om å gjeninnføre internering er en del av Obama-administrasjonens strategi for å avsanne rykter som florerer i Mellom-Amerika om at familier som klarer å komme seg over grensen, får lov til å bli i USA, skriver NBC News.  

Lenke til illustrasjonsbildet.