Hjalp Cameron til gjenvalg

 
Foto: Prime Minister`s Office/gov.uk
Etniske minoriteter valgte bort Labour til fordel for De konservative.

En million av stemmene statsminister David Cameron og De konservative fikk ved valget i Storbritannia tidligere i mai, kom fra velgere med afro-britisk og asiatisk bakgrunn, samt fra andre etniske minoriteter (såkalte BAME-velgere), viser tall fra tenketanken British Future, ifølge theguardian.co.uk.

Anslagsvis stemte tre millioner BAME-velgere under valget, og en tredjedel av dem stemte altså konservativt i 2015, noe som er den høyeste andelen noen sinne.

Løsrevet begrep
Labour fikk 1,6 millioner av stemmene. Liberaldemokratene og De grønne sanket hver fem prosent, noe som tilsvarer 150.000 stemmer hver, mens to prosent, opptil 60.000, av BAME-velgerne stemte på det kontroversielle UK Independence Party.

– Igjen viser dette at etniske minoritet-velgere er mer «løsrevet» enn de har vært tidligere. Minoritetene foretrekker fremdeles Arbeiderpartiet foran De konservative. Men der Arbeiderpartiet tidligere holdt på BAME-velgerne gjennom en appell om rettferdighet og solidaritet, ser det ut til at det ikke er tilfellet lenger, sier direktør i British Future, Sunder Katwala til theguardian.co.uk.

– Hvis Labour kun fremstiller seg selv som et parti for de svakeste, sender de også en beskjed til minoritets-velgere om at dersom de klatrer oppover i samfunnslagene, så velger man også De konservative, legger han til.