Lag andinsk cuy

 
Foto: Phil Whitehouse
Cuy (uttales koi), eller fritert, stekt eller grillet marsvin, er en rett som er veldig populær i de andinske landene i Sør-Amerika (Bolivia, Peru og Ecuador), samt visse områder i Colombia. 

Tradisjonelt sett har marsvinkjøtt vært et seremonielt måltid for urfolk i Andesfjellene, men siden 60-tallet har konsumet av marsvin vært mer sosialt akseptert blant alle folkeslag, også ikke-indianere. I Peru alene blir 65 millioner marsvin spist årlig. Bolivianere, peruanere og ecuadorianere i USA har også tatt med seg marsvin-trenden, og flere restauranter, særlig i New York-området, serverer cuy som delikatesse.

Kjøttet er høy på protein og lavt på fett og kolesterol, og smaken beskrives som veldig lik kanin og kylling. Cuy kan serveres stekt, grillet eller fritert. I restauranter i urbane strøk er det vanligere å servere i gryte eller frikassé. I Ecuador er marsvinkjøtt i suppe, locro de cuy, svært populært som hurtigmat, og i Peru er det vanlig å drikke den sterke maisølen chicha til cuy når retten serveres i tradisjonelle festtilstelninger.

Ingredienser: 2 store marsvin, 2 hakkede rødløk, 4 hakkede fedd hvitløk, 2 ts spisskummen, 1 ts hvit pepper, 2 ts salt, 2 ss vann, 2 ss olje.
Tilberedning: Bland ingrediensene godt og spred marinaden over innsiden og utsiden av dyret. La det marinere i inntil en hel dag slik at smaken forblir like sterk. Før steking, fjern overflødig marinade for å unngå skålding. Når marsvinet er på grillpinnen, knytt føttene sammen og strekk ut bena. Under grillingen snu manuelt. Fortsett å bruke smult på den stekte huden for å unngå at kjøttet tørkes ut. Når skinnet får en sprø skorpe og blåses opp, er stekingen/grillingen/friteringen ferdig. Server med kokte poteter i koriander, chili og peanøttsaus. Eventuelt kan ris erstatte potetene.