Hetser blasfemidømt kvinne på Twitter

 
Foto: Khalid Mahmood
I dag ble ankesaken til blasfemidømte Asia Bibi utsatt av Pakistans høyesterett (bildet). Samtidig hetses hun grovt på sosiale medier.

Ifølge nettutgaven til Dagen har ankesaken blitt utsatt fordi en av dommerne i høyesterett i Pakistan nektet å være med.

– De må nå vente på ny sammensetning av dommerpanel, antagelig i løpet av noen uker, forteller Thea Haavet i Stefanusalliansen til dagen.no.

Årsaken den ene av de tre dommerne oppga for at han ikke ville behandle saken, var at han også deltok i saken til Salmaan Taseer, Punjab-guvernøren som ble drept på grunn av sin støtte til Asia Bibi. Og at de to sakene var for nær knyttet sammen, skriver KPK.

Islamistiske grupper som Red Mosque hadde også i forkant av rettsmøtet sendt ut en advarsel om at alle som støttet Bibi også “vil bli ansett som blasfemikere”.

Vil ha Asia hengt
Utsettelsen i saken kommer samtidig som den blasfemidømte kvinnen utsettes for grov hets på sosiale medier. Særlig blant ultrakonservative islamister, ekstremister og andre sympatisører spres hashtaggen #HangAsia, en klar oppfordring på at pakistansk høyesterett skal opprettholde den opprinnelige dødsdommen mot henne fra 2010.

 
Foto : Skjermdump/Twitter

Flere Twitter-brukere reagerer positivt på hashtaggen, med klar beskjed om at “enhver som fornærmer Profeten må bøte med livet”. En annen bruker kaller “blasfemi som den verste formen for terrorisme”.

Kommer med motmæle
Samtidig bruker også andre Twitter-brukere hashtaggen til å komme med sterk motmæle mot det som anses som ren hatretorikk som spres på det sosiale nettverket:

“Blasfemi er ikke bare en legitim form for individuell (ytrings)frihet, men også nødvendig å bryte ned voldelige undertrykkende systemer”, skriver en bruker.

“Å straffe blasfemi på denne måten bør aldri, under noen omstendigheter, være tillatt i en sivilisert verden”, skriver en annen.

– Lite overraskende
Shakeel Rehman, frontperson i Senter for sekulær integrering (SSI) sier seg “svært lite overrasket” over den grove hetsen.

– Her har vi en radikalisering som har foregått i forhold til mobiliseringen mot blasfemi. Man har brukt karikaturdebatten til å styrke sin posisjon mot blasfemi og skape lynsjestemning, sier Rehman til utrop.no.

 
Foto : Claudio Castello

En helt feil utvikling, påpeker han videre.

– Vi ser resultatene i form av at vi har moskémiljøer som hyller Mumtaz Qadri, eks-politimannen som i februar 2016 ble henrettet for mordet på Punjab-guvernør Salman Taseer, en guvernør som ville endre landets blasfemilovgivning.

Når drikkevann ble til blasfemi
Saken om Asia Bibi (bildefaksimilet nederst), eller Aasiya Noreen, som hun egentlig heter, går tilbake hele veien til 2009, da den kristne fembarnsmoren arbeidet ute på markene, og endte opp i en diskusjon om drikkevann. Flere av kvinnene som jobbet sammen med henne på markene nektet henne å drikke av samme vann. Situasjonen endte i en svært opphetet diskusjonen, som endte med at Bibi etterhvert ble anklaget for blasfemi, og så arrestert og dømt til døden.

 
Foto : Skjermdump/YouTube

Saken har skapt sterke reaksjoner internasjonalt, og ført til et undersøkende søkelys på hvordan Pakistan behandler sine religiøse minoriteter.

Landets blasfemilovgivning regnes som verdens strengeste. Ifølge loven kan enhver som juridisk kan påvises å ha fornærmet profeten Muhammed dømmes til døden. Siden slutten av 80-årene har flere tusener pakistanere blitt anklaget for blasfemi, og opptil flere hundre henrettet som følge av blasfemilovene.